VS passen strategie in Afghanistan niet aan ondanks onlusten

Het Amerikaanse leger gaat door op de ingeslagen weg in Afghanistan, ondanks de onrust van de afgelopen dagen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde vandaag dat 'de basis van onze strategie stevig blijft'.

ANP/ Redactie
Woedende demonstranten verbranden de Amerikaanse vlag. Beeld ap
Woedende demonstranten verbranden de Amerikaanse vlag.Beeld ap

De Amerikanen gaan zoals gepland verder met het terugtrekken van troepen en het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan het Afghaanse leger en politie. De veiligheid in Afghanistan moet eind 2014 totaal in handen zijn van de Afghanen zelf.

Volgens de zegsman blijft de samenwerking tussen het Amerikaanse en Afghaanse leger goed, ondanks de massale betogingen tegen koranverbrandingen door Amerikaanse militairen. Volgens analisten is het vertrouwen van de Afghanen in de internationale gemeenschap op een dieptepunt terechtgekomen door het incident.

De korans, volgens de moslims heilige boeken, werden verbrand op de Amerikaanse basis Bagram omdat gedetineerden de boeken zouden hebben gebruikt om boodschappen door te geven. De Verenigde Staten hebben meermalen excuses aangeboden, maar desondanks kwamen er de afgelopen 7 dagen toch circa 40 mensen om bij protesten.

Vandaag wraakten de radicaalislamitische Taliban zich nog met een autobom op een vliegveld in Jalalabad. Volgens de politie was een NAVO-basis bij het vliegveld het doelwit. Zeker negen mensen kwamen om, onder wie twee lokale bewakers en een Afghaanse militair.

In Kabul werden zaterdag twee Amerikaanse adviseurs doodgeschoten in het ministerie van Binnenlandse Zaken, volgens de Taliban ook uit vergelding voor de koranverbrandingen. Daarop besloot de internationale troepenmacht ISAF alle adviseurs op Afghaanse departementen terug te trekken. Ook verscheidene westerse landen besloten tijdelijk hun burgerpersoneel uit Afghaanse overheidsinstellingen weg te halen.

Meer over