Update

VS op zoek naar nieuwe versie 'The Beast'

De Amerikaanse regering wil een nieuwe auto voor de president. Die 'presidentiële staatsiewagen' is door leden van de geheime dienst 'The Beast' gedoopt vanwege de uitgebreide bepantsering. Autobouwers kunnen hun ontwerpen indienen.

The Beast Beeld EPA
The BeastBeeld EPA

De onderneming die de eer krijgt een nieuwe auto voor de president te maken, hoort dat op 29 september. Maar wie dan gewonnen heeft wordt niet rondgebazuind. Aangenomen wordt dat ook de productie achter gesloten deuren zal gebeuren en dat het publiek of de concurrentie pas begin 2015 de nieuwe limousine te zien krijgt. Het wordt dan de auto van de opvolger van president Barack Obama.

'The Beast' die Obama momenteel benut is een auto uit 2009 uit de fabrieken van General Motors (GM) die uiterlijk lijkt op de Cadillac DTS. De auto staat evenwel op een basis van een vrachtauto, een Chevrolet-Kodiak.

Hoe GM de presidentiële limousine heeft opgebouwd is over het algemeen geheim. Het is geen luxe en gepantserde versie van een bestaande auto, maar een aparte creatie van naar schatting minstens 250.000 euro.

Aangenomen wordt dat de auto over een motor van 400 pk moet beschikken, kogelvrij is, bestand tegen bommen en biologische wapens, bloed van de bloedgroep van de president kan herbergen. Ook zou de wagen discreet zijn uitgerust met technologie die de president in staat stelt onafgeluisterd met de wereld buiten zijn auto te communiceren. Waarnemers denken dat de regering zoals gebruikelijk voor een Amerikaanse autobouwer kiest. Het hoeft echter niet weer GM te zijn.

Verschillende merken hebben de president van een limousine voorzien sinds Franklin Delano Roosevelt in 1939 bij Lincoln de Sunshine Special liet bouwen. Lincoln is het luxemerk van Ford. Ford en GM zijn 'de hofleveranciers, maar in de jaren 70 verwierf president Richard Nixon twee limousines van Chrysler. Die autofabriek is nu voor ruim 53 procent van Fiat.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over