Update

VS: bijna zeker dat Syrië chemische wapens gebruikt

De Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken over gegevens waaruit met enige zekerheid geconcludeerd mag worden dat het Syrische regime chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking.

Redactie
Hagel gisteren in Caïro, na een ontmoeting met de Egyptische president Morsi. Beeld reuters
Hagel gisteren in Caïro, na een ontmoeting met de Egyptische president Morsi.Beeld reuters

Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel donderdag, tijdens een gesprek met journalisten in Abu Dabi. Volgens Hagel heeft het Witte Huis het Amerikaanse Congres geïnformeerd over het gebruik van met name het zenuwgas sarin. Hagel: 'Dat breekt met elke oorlogsconventie.'

De conclusies zijn gebaseerd op bodemmonsters. Het Witte Huis zegt in een verklaring klaar te zijn voor alle mogelijke reacties op het gebruik van chemische wapens door Syrië. De Amerikaanse regering gaat ervan uit dat de regering van president al-Assad de controle heeft over chemische wapens in Syrië. Het regime is dan ook als enige in staat die wapens in te zetten, aldus een woordvoerder.

President Obama van de Verenigde Staten heeft tot nu toe altijd gezegd dat inzet van zulke wapens een grens is die het regime niet moest overgaan, dat daarmee een 'tragische grens' zou zijn gepasseerd. Onduidelijk is of de VS tot ingrijpen zou overgaan mocht blijken dat er inderdaad chemische wapens worden gebruikt.

Groot-Brittannië liet vandaag ook weten 'beperkt, maar overtuigend' bewijs te hebben dat er ook sarin wordt gebruikt in Syrië. Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen.

Onderzoeksteam
Volgens een bron van persbureau ANP is een onderzoeksmissie van de Verenigde Naties nog steeds standby om Syrië binnen te gaan voor nader onderzoek naar het gebruik van chemische wapens. Secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte de samenstelling van het onderzoeksteam bijna 3 weken geleden bekend tijdens een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Volgens de Zuid-Koreaan wachten de onderzoekers op Cyprus op toestemming om Syrië binnen te gaan. De onderhandelingen met het bewind in Syrië lopen moeilijk.

Eerder zeiden Groot-Brittannië en Frankrijk al over betrouwbaar bewijsmateriaal te beschikken dat de Syrische regering in de burgeroorlog in het land chemische wapens heeft ingezet in de omgeving van Aleppo, in Homs en mogelijk in Damascus. Beide landen baseerden zich op bodemmonsters en vraaggesprekken met getuigen en oppositiefiguren. De ambassadeurs van de twee landen hebben VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon eind vorige week over hun bevindingen ingelicht.

Meer over