VS: 10 miljoen voor tip financier al-Qaeda

De Verenigde Staten hebben vandaag een beloning van 10 miljoen dollar (7,6 miljoen euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van Ezedin Abdel Aziz Khalil. Deze Syriër, die vanuit Iran zou werken, wordt beschouwd als een belangrijke financier van het terroristennetwerk al-Qaeda.

Redactie / Reuters
Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri. Beeld afp
Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri.Beeld afp

Volgens Robert Hartung van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington is het de eerste keer dat de VS op zo'n manier een financier van terroristen proberen uit te schakelen. Amerikaanse functionarissen zeggen dat Khalil ook bekend is als Yacine al-Suri en in 1982 in Syrië is geboren.

Het Amerikaanse ministerie van Begrotingszaken zette Khalil met nog vijf anderen in juli op een zwarte lijst. Het zou zijn taak zijn in het Midden-Oosten geld in te zamelen voor al-Qaeda en daar leden voor het netwerk te werven en die naar Pakistan over te brengen.

Sinds 1984 heeft de Amerikaanse regering in totaal ruim 100 miljoen dollar betaald aan meer dan 70 mensen. Die hebben waardevolle informatie verschaft, waardoor aanslagen zijn voorkomen of terreurverdachten konden worden gearresteerd.

Meer over