Vrouwen Ajax pakken na landstitel ook de beker

De voetbalsters van Ajax hebben in de bekerfinale afgerekend met PSV. In het Kyocera Stadion in Den Haag werd het 2-0 door doelpunten van Desiree van Lunteren en Marjolijn van den Bighelaar.

Annemarie Postma en Thomas Sijtsma
Anouk Hoogendijk in de bekerfinale Beeld proshots
Anouk Hoogendijk in de bekerfinaleBeeld proshots

De bekerwinst is de bekroning op een uiterst succesvol seizoen waarin sterkhouders Daphne Koster (36), Anouk Hoogendijk (32) en Marlous Pieëte (27) afzwaaien. Twee weken geleden werd door winst (2-1) op ADO Den Haag de landstitel al veilig gesteld. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat Ajax Vrouwen zich kampioen van Nederland mochten noemen.

De afscheid nemende Koster kreeg het na het laatste fluitsignaal even te kwaad. "Dit seizoen waarin we de dubbel pakken, is de bekroning op mijn carrière. Ik ben elke dag met plezier naar Ajax gegaan. Er bestaat geen beter moment om te stoppen."

Ook Hoogendijk was ingenomen met de timing van haar afscheid. Ze verloor drie keer een bekerfinale. "Wat je hier ziet, is ultiem geluk. Ik heb nog nooit twee prijzen in een seizoen gewonnen. In mijn kast hingen al drie witte badjassen, het werd tijd voor een rood exemplaar."

De eerste helft in de finale had een open karakter. Zowel Ajax als PSV kreeg een handvol kansen, die beide partijen onbenut lieten. PSV was nog het dichtst bij de openingstreffer. Ajaxkeeper Eli Sarasola kwam met de schrik vrij toen Myrthe Moorrees haar vrije trap op de lat zag landen. Ook was er discussie over een afgekeurd doelpunt van PSV.

Na rust namen de Ajacieden het initiatief over. Kansen waren er te over. Bij PSV leek de energietank leeg. De ban werd gebroken in de 55ste minuut door Desiree van Lunteren. Ze krulde de bal na een individuele actie langs PSV-keeper Angela Christ. Nog geen kwartier later verdubbelde Marjolijn van den Bighelaar van dichtbij de score.

De openingstreffer van Van Lunteren was een kopie van haar eerste doelpunt dit seizoen. Vanaf de linkerkant dribbelde ze naar binnen om vervolgens met haar accurate rechterbeen op de verre hoek te mikken. Na haar doelpunt rende Van Lunteren samen met haar teamgenoten naar de bank van Ajax. "Dat moment was prachtig. Vorig jaar lieten we de titel en beker in een week liggen, dat hebben we nu rechtgezet."

Voor Ajax was het de vierde opeenvolgende bekerfinale. Eén keer eerder werd er gewonnen, ook van PSV, in 2014. Dit is echter de eerste keer dat het de dubbel pakt. Vanmiddag om 15.00 uur wordt dit gevierd met een rondvaart door de grachten.

null Beeld Pro Shots
Beeld Pro Shots
Meer over