Vrouw vindt middeleeuws medaillon in babyhaai

In Maleisië is in de maag van een babyhaai een medaillon gevonden. Het kleinood dateert waarschijnlijk van de elfde eeuw. Dat meldt het dagblad Malaysia Star.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het medaillon werd gevonden door Suseela Menon (47), een huisvrouw uit de badplaats Klebang. Ze trof het medaillon aan toen ze het dier klaarmaakte voor de lunch.

Zegen
Suseela's man besloot de vis niet te eten, hij gelooft dat het sieraad een religieuze waarde heeft. 'Mijn man zegt dat het een zegen is voor de familie om een medaillon te bezitten dat van de zeebodem komt', aldus de vrouw. 'We zullen het altijd koesteren.'

In het medaillon is aan de ene kant het profiel van een vrouw gegraveerd en aan de andere kant een kruisbeeld met de naam ANTONII. Een lokale historicus zegt dat het profiel wel eens dat van koningin Elizabeth zou kunnen zijn, de vrouw van de Portugese Koning Denis I, die regeerde van 1271 tot 1325.

Men denkt dat het medaillon gedragen werd door Portugese soldaten, die Maleisië koloniseerden in 1511. Destijds was dat voor goddelijke bescherming. Het medaillon is volgens Malaysia Star 7,4 centimeter lang, 6 centimeter breed en weegt ongeveer 10 gram.

Meer over