Vrouw Tsvangirai gedood bij ongeluk

Tsvangirai (57) reed gistermiddag samen met zijn vrouw ten zuiden van Harare toen hun auto botste met een vrachtwagen. Foto EPA/Aaron Umfeli Beeld
Tsvangirai (57) reed gistermiddag samen met zijn vrouw ten zuiden van Harare toen hun auto botste met een vrachtwagen. Foto EPA/Aaron Umfeli

HARARE - De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai is gewond
geraakt bij een auto-ongeluk. Zijn vrouw is daarbij omgekomen, aldus anonieme partijgenoten van Tsvangirai.

Tsvangirai (57) reed gistermiddag samen met zijn vrouw ten zuiden van Harare toen hun auto botste met een vrachtwagen. Volgens een politiewoordvoerder week de hen tegemoet rijdende vrachtwagen uit, waardoor deze Tsvangirai's 4x4 schampte en van de weg drukte. De
wagen van de premier sloeg vervolgens drie keer over de kop.

De toestand van de premier zou stabiel zijn, aldus minister van Financiën
Tendai Biti, een partijgenoot van Tsvangirai. Hij bezocht de premier vannacht in het ziekenhuis in Harare, evenals president en aartsrivaal Robert Mugabe. Tsvangirai en Mugabe vormden, na gewelddadig verlopen verkiezingen en maanden van onderhandelingen, vorige maand een regering van nationale eenheid. Twee dagen geleden hield Tsvangirai zijn eerste toespraak als premier in het parlement.

Volgens partijgenoten van Tsvangirai zou Susan Tsvangirai (50) overleden zijn. De officiële verklaring liet echter nog op zich wachten. De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren wel al zijn condoleances aan Tsvangirai gestuurd, al wilde zijn woordvoerder niet zeggen waarom.

Tsvangirai en zijn vrouw trouwden in 1978 en hebben samen zes kinderen gekregen. Susan vergezelde haar man vaak bij politieke evenementen, maar speelde nooit een grote politieke rol. Wel bezocht ze vaak leden van de MDC-partij die door Mugabe gevangen waren gezet. Ondertussen blijft de sfeer tussen de MDC-partij en Mugabe's Zanu-PF uiterst gespannen. Kandidaatonderminister voor Landbouw en MDC-politicus Roy Bennet zit nog steeds vast sinds hij op de dag van de inauguratie van ministers gearresteerd werd op verdenking van hoogverraad. Later werd de aanklacht afgezwakt tot sabotage.

De rechter die deze week de vrijlating van Bennet op borgtocht gelastte,
is gisteren ook opgepakt. De openbare aanklager is in beroep gegaan en de rechter zou, volgens de staatstelevisie, door de vrijlating op borgtocht te bevelen 'zijn macht hebben misbruikt'.

Veel Zimbabwanen leven in honger en armoede. Het dankzij Mugabe failliete land wordt geteisterd door cholera. De epidemie heeft al aan meer dan 3800 mensen het leven gekost. (HET PAROOL)

Meer over