Vrouw sterft aan veteranenziekte na tandartsbezoek

Een 82-jarige vrouw is in Rome om het leven gekomen na een bezoek aan de tandarts. De patiënte raakte tijdens een visite besmet met de legionellabacterie en stierf. Het zou gaan om een primeur.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De legionellabacterie veroorzaakte bij de patiënte de zogenaamde veteranenziekte, een zeer ernstige vorm van longontsteking met een relatief groot risico op overlijden. Volgens een medisch vakblad dat de zaak beschrijft, is er tot nu toe nooit eerder een geval bekend van besmetting na een tandartsbezoek.

Hoge koorts

De besmetting gebeurde in februari vorig jaar in Rome. De 82-jarige vrouw werd met koorts en ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het ziekenhuis. Vrij snel kon worden achterhaald dat ze met de legionellabacterie was besmet. De vrouw kreeg nog antibiotica toegediend, maar twee dagen later overleed ze.

De dagen voor ze ziek werd, zou ze slechts twee keer haar woonplaats hebben verlaten, telkens om naar de tandarts te gaan. Daar werden stalen van het water genomen en de aanwezigheid van de bacterie vastgesteld. Het ging om dezelfde stam die ook bij de vrouw werd aangetroffen. 'Dit geval toont aan dat de ziekte zich kan verspreiden via een watersysteem bij een routinebehandeling', staat in het rapport.

Meer over