Vrouw redt levens door heldhaftig optreden na vliegcrash

Het heldhaftige gedrag van de 25-jarige Melanie Coffee, die zich aan boord bevond van een vliegtuigje dat vrijdagavond neerstortte in Alaska, heeft er volgens de politie toe geleid dat het aantal slachtoffers beperkt is gebleven. De vrouw, die vergeefs had geprobeerd haar 5 maanden oude baby te reanimeren, begaf zich zwaargewond van het vliegtuigwrak naar de bewoonde wereld om de hulpdiensten de weg te wijzen.

Redactie
De neergestorte Cessna nabij Saint Marys in Alaska. Beeld Alaska State Troopers
De neergestorte Cessna nabij Saint Marys in Alaska.Beeld Alaska State Troopers

Volgens de eerste berichten lijkt de crash veroorzaakt door een combinatie van ijzel en beperkt zicht. Vier inzittenden, onder wie de piloot, kwamen om het leven. De zes overige passagiers raakten gewond.

Geen wegennet
Het toestel waarin ze zich bevonden, een Cessna 208 turboprop, was onderweg vanuit Bethel naar Mountain Village en Saint Marys, geïsoleerde plaatsen die niet aan het wegennet liggen en alleen door de lucht kunnen worden bereikt. Inwoners laten zich meestal met een klein vliegtuig vervoeren naar regionale knooppunten die beschikken over een vliegverbinding met een stad als Anchorage.

Het toestel zou rond 18.30 uur zijn neergestort in onherbergzaam gebied op ruim 6 kilometer van Saint Marys. Fred Lamont, de plaatselijke politiefunctionaris die ook verantwoordelijk is voor de medische zorg, was juist op pad met een ambulancechauffeur. Coffee zou rond 7 uur telefonisch contact hebben opgenomen met een van zijn collega's om te melden dat het toestel was verongelukt.

Rood knipperlicht
Daarna kreeg Coffee geen verbinding meer. Door hard te fluiten, probeerde ze eventuele zoekende mensen attent te maken op de plaats van het ongeval. Toen ze geen respons kreeg, overwoog ze een vuur aan te leggen om de aandacht te trekken. Vervolgens besloot ze, hoewel ze tijdens de crash een of meer ribben had gebroken, te voet af te gaan op een rood knipperlicht dat zich bevond op een hoge antenne bij de plaatselijke vuilstort, ruim een kilometer verderop. Daar trof ze Lamont en een aantal zoekende inwoners van Saint Marys.

Omdat de plaats van het ongeval niet per auto of sneeuwmobiel te bereiken was, begaven tientallen inwoners van Saint Marys zich te voet naar het wrak, waar ze uiteindelijk twee uur na de crash arriveerden. De gewonden werden met brancards vervoerd naar de vuilstort en daarvandaan per ambulance naar het dorp. Vervolgens werden ze met drie vliegtuigjes naar een ziekenhuis gevlogen. Een Herculestoestel van de kustwacht dat onderweg was om hulp te bieden, kon vanwege dichte mist niet landen.

Echte held
Media belichtten aanvankelijk vooral het optreden van de inwoners van Saint Marys, maar politieman Lamont zegt dat er niets te redden was geweest zonder de actie van Coffee. 'Ik denk dat zij hier de echte held is.' Naast haar zoontje Wyatt kwam ook de 68-jarige piloot van het toestel om het leven, evenals een 57-jarige vrouw en een 65-jarige man, beiden afkomstig uit Mountain Village.

Meer over