Vrouw ontvlucht huis van echtgenoot omdat hij geen wc heeft

Een pas-getrouwde Indiase vrouw heeft het huis van haar echtgenoot verlaten omdat er geen toilet was. Ze kwam acht dagen later weer terug, nadat haar man, een dagloner, met behulp van andere dorpelingen een wc had gebouwd. Een non-gouvernementele organisatie heeft een beloning van 10.000 dollar aangekondigd voor het 'dappere besluit' van de vrouw.

Redactie
Archieffoto van een jonge vrouw in een Indiaas dorp. © ANP Beeld
Archieffoto van een jonge vrouw in een Indiaas dorp. © ANP

Het gezin is echter niet de enige zonder fatsoenlijke sanitaire voorzieningen: Meer dan een half miljard Indiërs heeft geen toilet in huis. Het probleem is vooral groot op het platteland, en met name vrouwen zijn het slachtoffer omdat de culturele mores voorschrijven dat zij hun behoefte alleen maar in de bosjes mogen doen voordat de zon opkomt en nadat hij weer onder is gegaan.

Dan zijn er nog de 'ouderwetse' poepdozen, die niet zijn aangesloten op het riool, maar geleegd moeten worden. Er is een kaste die de uitwerpselen bij mensen uit huis weghaalt en buiten ergens dumpt.

Geld is vaak de reden dat mensen geen wc laten aanleggen of deze niet laten aansluiten op het riool. Hierdoor ontstaat niet alleen ongemak voor de bewoners, maar kunnen ziektes zich ook gemakkelijk verspreiden. Er zijn verschillende programma's, zowel vanuit de overheid als van ngo's, die proberen zoveel mogelijk toiletten en latrines aan te leggen.

Meer over