Vrijspraak voor thuislesgeven

Een vader die zijn kinderen thuis onderwijs geeft omdat hij geen school kan vinden die bij zijn geloofsovertuiging past, heeft de Leerplichtwet niet overtreden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag geconcludeerd. De man is vrijgesproken.

ANP/Redactie
Als iemand bedenkingen heeft over een school, en er in de buurt geen redelijk alternatief is, dan mag iemand zijn of haar kinderen thuishouden. © ANP Beeld
Als iemand bedenkingen heeft over een school, en er in de buurt geen redelijk alternatief is, dan mag iemand zijn of haar kinderen thuishouden. © ANP

De vader schreef zijn kinderen niet in op een school. Hij en zijn gezin leven volgens het Sedevacantisme, een conservatieve stroming in de Katholieke Kerk. Volgens de man is er in de buurt geen enkele school die deze overtuiging uitdraagt of bevordert en hij heeft bedenkingen tegen scholen die deze richting niet voeren. Als iemand bedenkingen heeft over een school, en er in de buurt geen redelijk alternatief is, dan mag iemand zijn of haar kinderen thuishouden.

De kantonrechter sprak de man eerder al vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Het had een boete van 1000 euro geëist.

De man vond op zijn beurt dat hij niet vervolgd had mogen worden, maar daar was het hof het niet mee eens.

Meer over