Vrijspraak na Hitlergroet Duitse kunstenaar

Een Duitse kunstenaar die tijdens een discussie over kunst twee keer de Hitlergroet had gebracht, is woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had een boete van 12.000 euro geëist.

Jonathan Meese Beeld afp
Jonathan MeeseBeeld afp

Het gebruik van symbolen van organisaties die in strijd zijn met de grondwet, is in Duitsland strafbaar. Na het einde van de nazidictatuur werden in de Bondsrepubliek tal van wettelijke maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Een uitzondering daarop zijn kunstuitingen. Kunstenaar Jonathan Meese zegt dat zijn gedrag tijdens het evenement in Kassel een performance was en dan ook onder die regeling valt. Hij vroeg daarom om vrijspraak.

Bespot
De rechtbank in Kassel volgde zijn redenering. 'Het is duidelijk dat de verdachte zich niet met nationaalsocialistische symbolen of met Hitler identificeert, maar het geheel eerder bespot', aldus de voorzittend rechter. De kunstenaar handelde niet als privépersoon, maar als acteur in een performance. Tevens houdt de uitspraak rekening met de 'met kunst geladen sfeer' tijdens de opmaat naar de wereldberoemde kunsttentoonstelling Documenta.

Het OM bestudeert de vraag of het in hoger beroep gaat.

Meer over