Vrijspraak in zaak duikmoord op huwelijksreis

Gabe Watson, wiens vrouw verdronk tijdens een duik op hun huwelijksreis, is vrijgesproken in Amerika. Watson werd de 'Honeymoon Killer' genoemd nadat hij in Australië was veroordeeld wegens moord op zijn kersverse echtgenote Tina. Maar de Amerikaanse rechter sprak de 34-jarige gisteren vrij van de moord op zijn vrouw tijdens de huwelijksreis in 2003.

ANP/Redactie
Gabe Watson met zijn nieuwe vrouw Kim, kort na de vrijspraak. Beeld reuters
Gabe Watson met zijn nieuwe vrouw Kim, kort na de vrijspraak.Beeld reuters

Gabe Watson was in 2008 in Australië veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf wegens het dichtdraaien van de zuurstoffles van zijn vrouw Tina tijdens een duiktrip. Na 18 maanden in een Australische cel te hebben doorgebracht, leverden de autoriteiten hem uit aan de VS.

Daar oordeelde de rechter dat er onvoldoende bewijs is dat Watson zijn vrouw ombracht omdat hij uit zou zijn op de premie van haar levensverzekering. Die verzekering was kort voor de huwelijksreis nog afgesloten.

Verdachte omstandigheden
Watson kwam in 2003 bij een wrakduik alleen boven water en vertelde andere duikers op de boot dat zijn vrouw alleen op de bodem was achtergebleven. Dit was een paar minuten nadat ze aan de duik begonnen. Ze had gebaard dat ze naar het oppervlak toe wilde. Wat daarna gebeurde is onduidelijk. Gabe Watson zou zijn in paniek geraakte vrouw, naar eigen zeggen, hebben willen meetrekken naar boven, maar ze was volgens hem te zwaar en hij verloor bovendien zijn duikbril en zuurstoftoevoer. Die zouden in paniek door Tina van zijn gezicht zijn afgeslagen, waardoor hij zijn grip op haar verloor.

Maar veel andere duikers op dezelfde trip trokken dit verhaal meteen in twijfel, vooral omdat Watson zich vreemd gedroeg voor en na het incident. Hij stelde zijn versie van de fatale duik een paar keer bij. Ook had een andere duiker gezien hoe een duiker, die later Watson bleek te zijn, Tina in een wijde omhelzing hield voor hij zelf snel naar boven zwom. Eerst meende die getuige dat Watson zijn vrouw hiermee juist probeerde te redden. Maar volgens de Australische rechercheurs zou het betekenen dat hij haar zuurstoftank achterop haar rug aan het afsluiten was. Watson had aanvankelijk niks over de omhelzing verklaard.

Reddingsduiker
Duikinstructeurs van het duikbedrijf uit Townsville waarmee het paar op huwelijksreis naar het Great Barrier Reef was gegaan, hebben van meet af aan verklaard dat Watson zijn vrouw had kunnen en moeten veiligstellen, vooral omdat hij getraind was als reddingsduiker. Tina was vrij onervaren en de instructeurs hadden haar aangeboden een begeleide duik met een van hen te maken. Echter, Gabe Watson zei dat dat niet nodig was omdat hij immers een reddingsduiker was en dus sloeg het stel het aanbod af.

Later kreeg het duikcentrum een boete, omdat het verantwoordelijk was voor de veiligheid van de duikers aan boord en de verklaring van Gabe had moeten negeren in het belang van Tina.

Een duikarts verklaarde in de rechtbank dat alleen dode of bewusteloze duikers zinken, andere duikers drijven naar boven door hun duikvest. Duikers in paniek willen eigenlijk altijd alleen maar naar het oppervlak toe. Tina woog weinig en om haar naar boven te brengen, zou Watson alleen haar drijfvest hebben hoeven oppompen, met een snelle druk op de knop.

Reanimatie
De duikinstructeurs uit Australië verklaarden in de rechtbank dat Watson zich nadat zijn vrouw was vermist niet inspande om haar alsnog te gaan redden. Haar lichaam werd door de andere duikers naar een naburige boot gehaald.

Verwoede pogingen om haar te reanimeren mislukten en de 40 minuten die dat in beslag nam, bracht Watson in zijn hut op de andere boot door. Pas toen zijn vrouw doodverklaard was, vroeg hij of hij haar kon zien.

Ouders
Watson belde zijn schoonouders ook pas na 15 uur op om ze te vertellen over de dood van hun dochter. Gedurende de dagen erna, toen hij op verzoek van de politie nog in Townsville bleef, zocht hij verder geen contact met ze. Ze moesten hem via de ambassade opsporen. Bij terugkomst in de VS legde Gabe beslag op alle spullen van Tina, ook de meer persoonlijke spullen die ze in haar ouderlijk huis had achtergelaten.

Gabe Watson vandaliseerde en verwijderde de bloemen en spullen die de familie neerlegde bij het graf van hun dochter. Dit werd door de familie op video vastgelegd.

'We zullen het nooit weten'

De dood van Tina Watson houdt de duikwereld al jarenlang bezig en de meningen over de mogelijke schuld van Watson zijn verdeeld. Er zijn diverse boeken geschreven over de geruchtmakende zaak.

De rechter stelde vandaag dat 'niemand weet wat er precies is gebeurd in het water. En ik weet zeker dat we het nooit zullen weten'.

Meer over