Vrije val Vitesse zet door

De vrije val van Vitesse zet zich voorlopig voort. Het elftal met aspiraties uit Arnhem verloor vrijdagavond van RKC. In Waalwijk werd het 1-0. Sinds de winterstop wonnen de Arnhemmers pas één keer. 'Voorlopig hoeven wij niet meer naar boven te kijken', zei trainer John van den Brom. RKC groeit uit tot een aardige middenmoter.

ANP
Alexander Büttner schaamt zich. © PRO SHOTS Beeld
Alexander Büttner schaamt zich. © PRO SHOTS

Na 37 minuten kwam RKC op voorsprong. Na voorbereidend werk van onder meer Mitchell Schet en Ricky ten Voorde scoorde Krisztian Nemeth. Het was de eerste treffer van de Hongaar sinds hij in Waalwijk speelt. Kort daarvoor was de thuisclub ook al dicht bij de openingstreffer. Piet Velthuizen redde toen in het Arnhemse doel bij een inzet van Rick ten Voorde.

Juist na de meevaller voor RKC begon de beste periode van Vitesse. In de 41e minuut was Renato Ibarra in de buurt van de gelijkmaker, maar hij schoot via doelman Jeroen Zoet op de lat. Even later werd Hofs fraai aangespeeld door Alexander Büttner, maar hij raakte de bal vervolgens niet goed. Daardoor ontsnapte de thuisclub.

In het eerste half uur was weinig gebeurd. Alleen Schet kreeg een kans, die op vreemde wijze tot stand kwam. De Waalwijkse aanvaller struikelde en viel en sleepte verdediger Büttner mee naar de grond. Vervolgens stond hij als eerste op en kon doorlopen naar het Vitesse-doel van Velthuizen. Vlak voor de keeper miste hij.

Na de hervatting trok Vitesse het initiatief naar zich toe. RKC stond dat toe en ving de zonder tempo spelende opponent meestal moeiteloos op. Een paar kansjes waren er. Na een voorzet van Hofs kopte Marco van Ginkel over. Er was een aardig schot van Jan-Arie van der Heijden, dat werd gekeerd door Zoet.

In de slotfase zette Vitesse alles op de aanval, onder andere met Mike Havenaar in de spits naast Wilfried Bony. Het gebeurde allemaal zonder overtuiging en mogelijkheden had het niet of nauwelijks tot gevolg. RKC kreeg de ruimte en was gevaarlijker. Invaller Geoffrey Castillion kreeg twee kansen, maar miste.

Meer over