Vrije dag Suikerfeest bespreekbaar voor Amsterdamse schoolbesturen

Amsterdamse basisschoolbesturen staan open voor het invoeren van een algemene vrije dag voor het Suikerfeest, eventueel als vervanging van een christelijke feestdag. Daarmee reageren ze op het verzoek dat groep 8b van Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) deze week richtte aan de gemeente.

Lorianne van Gelder
Er zijn al scholen die dicht zijn op islamitische feestdagen, maar dat is zelden officieel beleid Beeld anp
Er zijn al scholen die dicht zijn op islamitische feestdagen, maar dat is zelden officieel beleidBeeld anp

Ze schrijven dat het tijd is niet alleen nog vrij te geven voor christelijke feestdagen. Scholen zouden ook dicht moeten op dagen als het Suikerfeest of het Offerfeest. 'Omdat de aard van de bevolking ook verandert,' aldus de elf- en twaalfjarigen van de gemengde school. De Amsterdamse bevolking bestaat voor ruim dertien procent uit moslims volgens cijfers uit 2012.

Het Breed bestuurlijk overleg van Amsterdamse basisscholen wil er zeker over praten. 'Naast bestaande tradities is het belangrijk open te staan voor andere tradities,' zegt voorzitter Herbert de Bruijne. 'Als een groot deel van de bevolking er behoefte aan heeft, moet je daar op zijn minst over praten.'

Officieel
Scholen hebben een beperkt aantal flexibel in te zetten vrije dagen. Dus praktisch is het mogelijk. En er zijn al scholen die dicht zijn op islamitische feestdagen, maar dat is zelden officieel beleid.

Tamar Suss, directeur van de BOE, vindt dat het verzoek van haar leerlingen zeker bij de populatie van de school past. 'Maar ik ga er niet over. Ik kan helaas geen vrije dag uit mijn hoge hoed toveren.' Studiedagen plannen op een islamitische feestdag is soms een oplossing, maar met het groeiend aantal moslim leerkrachten is dat ook geen uitkomst: zij willen die dag ook vrij.

Afwezig
Bij het schoolbestuur van de Westelijke Tuinsteden, waar vijftien scholen in Nieuw-West onder vallen en een groot deel van de leerlingen moslim is, is het Suikerfeest noch het Offerfeest een officiële vrije dag. Wel komt het voor dat een hele klas afwezig is omdat alle kinderen moslim zijn en vrij hebben gevraagd.

Een collectieve vrije dag invoeren ligt echter niet in het verschiet. 'We leven in de Nederlandse cultuur, dus we gaan het niet als vaste dag invoeren,' zegt bestuurder Joke Middelbeek. 'Maar ik wil best de dialoog aangaan, dat doen we ook over Zwarte Piet.'

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) ziet niets in het voorstel. 'Ik vind het beter als scholen dit zelf met de kinderen regelen,' zegt ze. 'In Amsterdam heb je kinderen die allerlei feestdagen vieren: hindoestaanse, joodse of andere. Het is passender iedereen een zelf te bepalen feestdag te geven dan dezelfde voor iedereen.'

Meer over