'Vriend' gearresteerd voor liquidatie Eaneas Lomp

Een arrestatieteam heeft dinsdagochtend de 39-jarige Dani M. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van de crimineel Eaneas Lomp (27), op 7 november 2015 in Krommenie.

Paul Vugts
Dani M. wordt afgevoerd door de politie. Beeld Het Parool
Dani M. wordt afgevoerd door de politie.Beeld Het Parool

De arrestatie is brisant, omdat Eaneas Lomp en M. werden gerekend tot hetzelfde kamp in de onderwereldvete waarin vele Amsterdamse criminelen zijn vermoord.

Kennelijk gaat de recherche er van uit dat de op Curaçao geboren en in Amsterdam opgegroeide Dani M. dubbelspel heeft gespeeld en Eaneas Lomp in de val heeft gelokt.

In de nacht van de liquidatie waren Lomp en Dani M. samen uit geweest in Amsterdam. Op camerabeelden die televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft getoond, zijn M. en Lomp te zien als ze na het uitgaan door het Centraal Station lopen.

Mogelijk heeft Dani M. de schutters daarna getipt dat Lomp met de trein onderweg was naar het huis van zijn vriendin in Krommenie.

Daar werd Lomp op de Spinozahof door twee schutters doodgeschoten, met een pistool en een automatisch wapen.

Hij droeg een kogelwerend vest, maar één van de vele kogels raakte hem in zijn zij, waar dat vest hem niet beschermde. Hij stierf op de oprit naar een woning.

De schutters vluchtten in een zwarte Golf GTI die ze in brand staken op de Meteorenweg in Amsterdam-Noord. In de uitgebrande auto werden de gebruikte wapens gevonden.

Dennis M.
Dani M. is een neef van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Met twee andere neven, Dennis M. en diens broer Haizem, maakte hij prominent deel uit van de groep rond Martha - die de in 2012 geëscaleerde onderwereldvete uitvecht met de groep rond Houssine A. en Benaouf A.

Dennis M. was in het gezelschap van Martha op de avond dat die werd geliquideerd in Amstelveen.

Op 25 mei 2013 hadden Dennis M. en Eaneas Lomp met vrienden een viptafel op dancefeest Waterfront in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Daar werd tijdens een ruzie een crimineel uit het rivaliserende kamp doodgeschoten: Souhail Laachir - een soort boekhouder van zijn groep.

Justitie was er destijds van overtuigd dat Dennis M. de inmiddels veroordeelde schutter tijdens het feest via een hoofdknikje en een onverstaanbaar zinnetje opdracht gaf Laachir dood te schieten, maar kan dat niet bewijzen. M. is wel gearresteerd, maar al snel weer vrijgelaten en niet voor de rechter gebracht.

Vlakbij het Scheepvaartmuseum werd kort na die schietpartij Eaneas Lomp met een vuurwapen gepakt in een auto die mogelijk als vluchtauto had moeten dienen.

Eggermont
In 2014 werd Lomp wéér in verband gebracht met een geruchtmakende moord: de liquidatie door een blunder van de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont, 13 juli 2014 in de Amsterdamse Conradstraat.

De daders zagen hem vrijwel zeker aan voor een crimineel uit de buurt die in een zelfde auto reed als Regalo Eggermont: Omar Lkhorf, de broer van de eind 2012 in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf.

Politie-onderzoek na de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie. Beeld anp
Politie-onderzoek na de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie.Beeld anp

Omar Lkhorf is er ook zelf van overtuigd dat hij het eigenlijke doelwit was. Hij zit inmiddels vast op verdenking van het aansturen van moordaanslagen.

Op 22 juli vond de politie het moordwapen na een tip thuis bij Eaneas Lomp. Hij werd na negen maanden vrijgelaten omdat justitie niet hard kon maken dat hij bij de liquidatie van Regalo Eggermont betrokken was.

Lomp zei dat een andere crimineel het wapen bij hem had afgegeven. Die crimineel, de Iraniër Massod Amin Hosseini, was inmiddels geliquideerd.

Van zijn bed gelicht
Het is nog onduidelijk waarom Eaneas Lomp is vermoord. De arrestatie van Dani M. zou er op kunnen wijzen dat hij volgens justitie was overgelopen naar het rivaliserende kamp. Een andere theorie kan zijn dat Dani M. zijn gewezen vriend heeft laten vermoorden omdat die teveel wist.

Dani M. werd dinsdagmorgen door een arrestatieteam van zijn bed gelicht in zijn huis in Amsterdam. Omdat hij 'in beperkingen zit' en alleen contact mag hebben met zijn advocaat, doet justitie geen verdere mededelingen.

De politie wil niet zeggen of meer arrestaties zijn te verwachten voor de liquidatie van Lomp.

Eaneas Lomp. Beeld Het Parool
Eaneas Lomp.Beeld Het Parool
Lomp (links) en Dani M. op camerabeelden van het Centraal Station, in de nacht van de liquidatie. Beeld Opsporing Verzocht
Lomp (links) en Dani M. op camerabeelden van het Centraal Station, in de nacht van de liquidatie.Beeld Opsporing Verzocht
Meer over