Update

Vreedzaam ontruimingsrondje in Amsterdam

De vorige ontruming in Oost, in mei in de 1e Oosterparkstraat. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De vorige ontruming in Oost, in mei in de 1e Oosterparkstraat. Foto ANP/Evert Elzinga

Amsterdam - De mobiele eenheid heeft vandaag tijdens een ontruimingsronde een reeks kraakpanden leeggehaald, verspreid over de stad. In de Pretoriusstraat in Oost zijn 36 krakers en sympathisanten aangehouden.

De arrestanten weigerden te vertrekken toen de politie dat eiste. Het verzet tegen het leeghalen van het pand dat ruim zeven jaar was gekraakt, was overigens vreedzaam.

Ook in de Eerste Jan Steenstraat in De Pijp protesteerden zo'n twintig krakers geweldloos, met een feestje op straat. In de Pijp werd ook een woning aan de Van Ostadestraat leeggehaald. Vervolgens ontruimde de ME panden aan het Van Beuningenplein en de Van Boetzelaerstraat in Westerpark en in de Bonairestraat in De Baarsjes.

De ontruimingskaravaan, die een paar keer per jaar door de stad trekt, hoefde zich nergens bovenmatig in te spannen. Het bleef bij het spuiten van de waterwerper, waarna de specialisten van de Bratra-eenheid (Brand en traangas) deuren openbraken en zich via de daken de kraakpanden binnenwerkten.

In de Van Boetzelaerstraat maakten ouders van leerlingen van een naastgelegen basisschool zich zorgen om hun kinderen die opnieuw met de politiemacht werden geconfronteerd, die het herkraakte pand voor de tweede keer ontruimde. (HET PAROOL)

Meer over