Vredesgesprek Georgië en Rusland hapert

GENÈVE - De besprekingen tussen Rusland en Georgië zijn gisteren op de eerste dag al afgebroken. Volgens een woordvoerder van de Europese Unie zijn 'procedurele problemen' ontstaan. Vermoedelijk protesteerde de Georgische delegatie tegen de aanwezigheid van afgevaardigden uit de afgescheiden provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. In deze gebieden zijn Russische troepen gelegerd.

''Het helpt niet erg op dit moment op de details in te gaan,'' zei de EU-vertegenwoordiger, Pierre Morel. De vertegenwoordiger van de VN, Johan Verbeke, voegde daaraan toe dat men 'een adempauze' heeft ingelast om de procedurele kwesties op te lossen. ''Maar het proces staat op de rails,'' voegde hij daaraan toe. De besprekingen zullen 18 november worden hervat.

De besprekingen zouden in eerste instantie gaan over de uitvoering van de wapenstilstand tussen Georgië en Rusland, na het gewapende vijfdaagse conflict in augustus.

Ook de positie van de Georgische vluchtelingen uit de beide afgescheiden provincies zou aan de orde komen.

Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft Georgië en Rusland gisteren opgedragen alle inwoners van Abchazië en Zuid-Ossetië te beschermen tegen etnisch geweld.

Georgië had het hof verzocht Rusland op te dragen de Georgische minderheden in beide gebieden te beschermen. Maar volgens het hof lopen alle burgers in de afgescheiden provincies risico's. (HET PAROOL)

EU-vertegenwoordiger Pierre Morel. Foto EPA/Laurent Gillieron Beeld
EU-vertegenwoordiger Pierre Morel. Foto EPA/Laurent Gillieron
Meer over