Vragen verkoop belang Nuon

MSTERDAM - De SP zal in de Tweede Kamer vragen stellen over het voornemen van de gemeente de aandelen in energiebedrijf Nuon te verkopen.De SP vindt dat de aandelen van het bedrijf publiek bezit moeten blijven. Kamerlid Paulus Jansen zal minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken daarover aanspreken.

Ook in Amsterdam is de SP tegen. Raadslid Maureen van der Pligt vraagt zich af wat nog rood en groen aan dit college is. Verkoop van de aandelen betekent volgens haar dat de gemeente elke invloed verliest op de hoogte van de topinkomens bij Nuon of het afsluiten van gas en licht bij betalingsachterstanden.

De PvdA kijkt niet op van het voornemen van wethouder Carolien Gehrels (PvdA) de aandelen te verkopen. Wel weet raadslid Daniël Roos niet zeker of het daar nu een goed moment voor is. Omdat de beurzen laag staan, is het mogelijk dat ook de aandelen Nuon nu betrekkelijk weinig waard zijn. Ook wil Roos zeker weten of alle publieke belangen goed beschermd blijven.

Collegepartij GroenLinks is juist verbaasd dat Gehrels voorstelt de aandelen aan marktbedrijven te verkopen. Daar is eerder geen sprake van geweest. Toen werd hooguit gesproken over de verkoop aan andere overheden. ''Dat is een moeilijke afweging,'' zegt raadslid Maarten van der Meer.

De VVD is in principe vóór de verkoop.

Gehrels wil volgende week al met andere aandeelhouders spreken over haar idee de aandelen op de markt te brengen.

De wethouder voert als één van de redenen voor verkoop aan dat de invloed van Amsterdam als aandeelhouder minimaal is. Verkoop aan een andere overheid zal veel minder opleveren dan aan een marktpartij, schrijft Gehrels.

undefined

Meer over