'Voorzitter raad van toezicht Amarantis wist van malaise'

Voormalig voorzitter van de raad van toezicht van onderwijsinstelling Amarantis, Koos Janssen, wist al in februari 2010 van de belabberde financiële situatie bij de instelling maar legde de feiten naast zich neer en greep niet in.

René s'Jacob, lid van het college van bestuur, zegt in een uitzending van Zembla dat hij Janssen in 2010 in een brief in 'hele scherpe bewoordingen heeft uitgelegd wat de financiële positie van Amarantis was'. Hij zegt ook toen zijn 'garantie te hebben ingetrokken dat de organisatie financieel levensvatbaar wordt'. De uitzending van Zembla is vanavond.

Noodklok
Voordat hij de noodklok luidde bij Janssen, die ook burgemeester van Zeist is, zegt s'Jacob ook zijn collega-bestuursvoorzitter Bert Molenkamp eind 2009 al op de hoogte te hebben gebracht van de zorgelijke financiële situatie. Molenkamp gaf het rapport terug met de woorden: 'Jij bent verantwoordelijk voor de middelen, opdat ik ze kan uitgeven.'

De onderwijskolos die Amarantis was met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, dreigde failliet te gaan. Maar nu de instelling is opgeknipt in vijf delen en 250 mensen zijn ontslagen, hebben de banken weer voldoende vertrouwen in het voortbestaan.

Meer over