Voorzitter Elfstedentocht: geen contact met Unox

Er is geen contact geweest tussen Wiebe Wieling, voorzitter van de Vereniging Friesche Elfsteden, en Unilever over het uitdelen van de bekende oranje Unox-mutsen. Dat heeft Wieling laten weten aan Omrop Fryslân.

Redactie
De Elfstedentocht komt langs in Franeker in 1997. © ANP Beeld
De Elfstedentocht komt langs in Franeker in 1997. © ANP

Hij deed dit in een reactie op de oproep van tv-maker Jort Kelder, gisteren in het tv-programma de Wereld Draait Door. Die stelde dat Wieling Unox had verzocht geen oranje mutsen uit te delen, omdat de Tocht der Tochten gevrijwaard wil blijven van te veel commerciële invloeden. Volgens Kelder wilde Unilever daar geen gehoor aan geven, waarop Kelder opriep tot een boycot van de muts, mocht de tocht er komen.

Uitgangspunt
Maar volgens Wieling is er dus geen gesprek geweest tussen Unilever en de organisatie van de tocht, en is hij ook niet zins in contact te treden. Daarmee houdt Wieling vast aan het uitgangspunt van de organisatie. Op de site van de Vereniging staat te lezen: 'De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden organiseert de Elfstedentocht zonder sponsoren of commerciele activiteiten.'

Meer over