Voorzitter Deutsche Bank tegen herziening Griekse steun

Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank is tegen een herziening van het akkoord dat in juli werd gesloten voor een tweede steunpakket voor Griekenland. Dat zei hij in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Griekse krant Kathimerini.

ANP/Redactie
Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Beeld REUTERS
Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank.Beeld REUTERS

In juli werd een fonds van 109 miljard euro opgetuigd, waarvan banken en andere private partijen 37 miljard euro op tafel leggen. Zij incasseren onder het akkoord een verlies van 21 procent op hun Griekse bezittingen.

In de afgelopen weken suggereerden diverse EU-functionarissen dat de private partijen wellicht een groter verlies moeten slikken als blijkt dat Griekenland er nog slechter voor staat dan verwacht. Het openbreken van het akkoord uit juli kan volgens Ackermann leiden tot het verlies van de steun van de private sector.

Buiten eurozone
Ondertussen zei plaatsvervangend fractieleider Alexander Dobrindt van de Duitse Christelijk Sociale Unie (CSU) vandaag tegen radiozender Deutschlandfunk dat Griekenland wellicht beter af is buiten de eurozone, als het noodlijdende land zijn financiën niet op orde krijgt.

De CSU is een van de drie partijen in de centrumrechtse coalitie die geleid wordt door Angela Merkel. Dobrindt benadrukte dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone een laatste redmiddel is.
'Ik denk dat het een oplossing is om Griekenland te laten herstellen tot een weerbare, stabiele economie', aldus Dobrindt.

Meer over