'Voorwaarden gezinshereniging Nederland niet strijdig'

De voorwaarden die Nederland stelt aan gezinshereniging zijn op dit moment niet strijdig met Europese regels. Europees Commissaris Michel Barnier (Interne zaken), die zijn voor dit dossier verantwoordelijke collega Cecilia Malmström vandaag tijdens een debat in Straatsburg verving, zei dat de Europese Commissie op dit moment geen overtreding constateert bij EU-lidstaten.

ANP/Redactie
EU-commissaris voor Interne Zaken, Michel Barnier. Beeld epa
EU-commissaris voor Interne Zaken, Michel Barnier.Beeld epa

Wel plaatste de eurocommissaris een kanttekening. 'Voorwaarden mogen alleen gesteld worden als ze immigratie mogelijk maken en het redelijkheidprincipe respecteren.' Hij voegde toe dat het dagelijks bestuur van de EU niet zal schromen een land bij overtreding van de regels te dwingen zich aan te passen.

Tot 1 maart kunnen EU-lidstaten de Europese Commissie laten weten hoe ze denken over de huidige regels voor legaal in de EU verblijvende niet-EU-burgers die hun partner of kinderen willen laten overkomen. Pas na deze datum zal het dagelijks bestuur van de Europese Unie conclusies trekken.

Het onderwerp ligt in Nederland politiek gevoelig. Minister Gerd Leers (Immigratie) wil een verscherping van de bestaande richtlijn. Zo wil hij meer aandacht voor de effectiviteit van integratiemaatregelen voordat de partner naar Europa komt.

Meer over