Voortvluchtige crimineel Ali Benhadi opgepakt in Spanje

De Amsterdamse crimineel Ali Benhadi (23), die twee weken geleden was ontsnapt uit een psychiatrische inrichting in Den Dolder, is gisteren gearresteerd.

Paul Vugts
Ali Benhadi in 2014 in de rechtbank van Amsterdam. Beeld ANP/Aloys Oosterwijk
Ali Benhadi in 2014 in de rechtbank van Amsterdam.Beeld ANP/Aloys Oosterwijk

Hij werd gepakt in havenstad Algeciras in Zuid-Spanje. Van daaruit vertrekken boten naar het Noord-Marokkaanse Tanger. Zijn identiteit is aan de hand van zijn vingerafdrukken officieel vastgesteld.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zal de Spaanse autoriteiten vragen Benhadi over te dragen, zodat hij hier het restant van zijn straf kan uitzitten. Benhadi moet nog zeker tot november de cel in. Justitie overweegt de rechtbank te vragen om af te zien van de 'voorwaardelijke invrijheidstelling' waarop een gedetineerde in principe na tweederde van zijn straf recht heeft.

Als de rechtbank van die invrijheidstelling afziet, moet Benhadi nog een jaar extra uitzitten. Hij is veroordeeld tot drie jaar voor het voorbereiden van een overval op een juwelier in Arnhem in november 2013.

Invallen
Een rechercheteam maakte de afgelopen weken intensief jacht op de jonge Amsterdamse crimineel, die als vuurwapengevaarlijk te boek staat. Benhadi wist in de ochtend van dinsdag 14 juli uit de kliniek te breken waarheen hij vanuit de gevangenis van Zwolle was overgebracht omdat hij verward was en zijn agressie niet kon beheersen. Hij had zijn medicijnen niet bij zich waarmee hij zijn woede moest onderdrukken.

Vorige week deed de politie tevergeefs invallen in woningen van zijn familie aan de Admiraal de Ruijterweg en de Charlotte de Bourbonstraat in Bos en Lommer. Het rechercheteam had informatie gekregen dat hij daar zat. Het is onduidelijk of hij inderdaad ook in Bos en Lommer ondergedoken heeft gezeten.

Meer over