Update

Voorspelling: We krijgen een spookzomer

Hoewel het koffiedik kijken blijft, waagt Meteo-info zich aan een voorspelling voor het aankomende zomerweer. Volgens het weerplatform krijgen we een 'spookzomer' die erg nat en warm is. Bovendien is er kans op tornado's. Weerplaza doet de voorspellingen af als 'onzin'.

Redactie
FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

Meteo-info baseert zich op gegevens van de hoge zonnecycli, afwijkende temperaturen in de oceanen en het feit dat de La Niña' in sterkte afneemt. Dat betekent dat het zeewater langs de evenaar minder koud is. De site gaat ervan uit dat de lente normaal tot iets warmer dan normaal zal verlopen. De maanden maart en april zullen niet veel afwijken van wat we gewend zijn.

Pas vanaf juli zal het weerbeeld sterk veranderen, zo claimt de site. De drie maanden die dan volgen zullen extreem nat en warm verlopen, met buien die tropisch aandoen. Dat komt omdat de hoge lucht boven onze omgeving koud zal zijn en in botsing komt met onze warme grondwind.

Naast de zware buien is er kans op hevige onweersbuien met hagel. Er is kans op zware windstoten en er kan zelfs sprake zijn van een tornado.

'Onzin'
Michiel Severin van Weerplaza.nl noemt de verwachting van een spookzomer onzin. Uit alle wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe gepubliceerd zijn, is door klimaatexperts geconcludeerd dat er geen verband bestaat tussen zonnevlekken, La Niña en het weer in de omgeving van Nederland, zo reageert de meteoroloog.

De genoemde fenomenen hebben soms wel een voorspellende waarde voor enkele andere delen van de wereld, maar dus niet voor Noordwest-Europa. Er valt daardoor niets zinnigs te zeggen over het weer in Nederland de komende zomer, aldus Severin.

Hij stelt: 'Net als de berichten over de horrorwinter en dat het 30 graden wordt in april, moeten we ook dit verhaal meteen maar weer vergeten.'

Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp
Meer over