Update

Voormalige barakken uit Westerbork afgebrand

De barak brandde volledig af. Er was weinig meer aan te redden. Foto ANP Beeld
De barak brandde volledig af. Er was weinig meer aan te redden. Foto ANP

VEENDAM - Een felle brand heeft zondagochtend vroeg in Veendam de barak verwoest waar Anne Frank en haar zus Margot in 1944 enkele weken batterijen moesten demonteren, vlak voordat ze naar Duitsland werden gedeporteerd.

De barak werd in 1957 afgebroken, naar Veendam getransporteerd en daar in tweeën verdeeld. De delen werden gebruikt als landbouwschuren. De bedoeling was de schuren voor de herfst af te breken en op te slaan, om ze volgend jaar of het jaar erna terug te brengen naar Kamp Westerbork.

"Het was een groot, belangwekkend oorlogserfgoed. Hier staan helemaal geen barakken meer, dus als je dan de kans hebt een barak in authentieke staat terug te plaatsen, is dit een groot verlies," aldus directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Westerbork, die stelt dat er slechts weinig barakken over zijn. "Het noopt ons om op onderzoek uit te gaan."

Een woordvoerder van de Anne Frank Stichting, de beheerder van het Anne Frank Huis in Amsterdam, noemde het bijzonder spijtig dat de barak verloren is gegaan. "Wij weten uit ervaring dat authentiek erfgoed een wezenlijke toevoeging aan de ervaring van bezoekers is."

Mulder weet een andere barak die nog enigszins in authentieke staat verkeert en in gebruik is als varkensstal. Het is nog onzeker of hij die kan verwerven.

Op de plaats waar de barak in Westerbork in de oorlog stond, hangen nu grote doeken met foto's van het gebouw. Op 8 augustus 1944 kwam Anne Frank samen met de andere onderduikers uit het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht aan in Westerbork. Bijna vier weken duurde de gevangenschap van Anne, Margot en hun ouders in het kamp. Met het laatste transport uit Westerbork naar Auschwitz, op 3 september 1944, werd de familie Frank gedeporteerd.

Het Herinneringscentrum was al 15 tot 20 jaar in gesprek met de eigenaar van de schuren. Mulder: "Die was zich bewust van de historische waarde en wilde er ook geen geld voor hebben. Probleem was dat hij wel een opslagruimte nodig had." Hij had net een bouwvergunning voor een nieuwe loods binnen. (ANP)

Volgens de Hulpverleningsdienst Groningen stonden in de barakken landbouwwerktuigen en gereedschap. Foto ANP Beeld
Volgens de Hulpverleningsdienst Groningen stonden in de barakken landbouwwerktuigen en gereedschap. Foto ANP
Meer over