Update

Voorlopig geen prognose prins Friso

De artsen kunnen pas over enkele dagen een prognose geven over de toestand van prins Johan Friso, die vrijdag omstreeks 12.15 uur in het skigebied bij Lech is bedolven onder een lawine. Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar.

Redactie

Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn bij de prins in het ziekenhuis in Innsbrück. Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn vrijdagavond met het regeringstoestel richting Innsbruck vertrokken.

Oostenrijkse media meldden dat de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus ter plekke is gereanimeerd. Hij zou zo'n 15 tot 20 minuten onder de sneeuw hebben gelegen. Volgens een woordvoerder van de politie was de prins met slechts één andere persoon onderweg. Over nationaliteit of identiteit van de begeleider wilde hij niets zeggen. Eerder werd er gerept van een grotere groep. Volgens de Oostenrijkse krant Die Presse was de begeleider een Oostenrijkse vriend die zelf niet werd gegrepen door de lawine.

Het incident gebeurde vrijdagmiddag rond 12.15 uur in het gebied Litzen-Zugertobel. Volgens de burgemeester van Lech was de prins buiten de piste aan het skiën op een flank waar dat mocht.

Lawinepieper
De prins had een zogenoemde lawinepieper bij zich waardoor hij relatief snel kon worden gelokaliseerd. Friso werd gegrepen door een lawine van 30 meter breed en 40 meter lang.

De autoriteiten hadden gewaarschuwd voor lawines en iedereen aangeraden om de skipistes niet te verlaten. De afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Lech was zo goed als onbereikbaar. Inmiddels is het dorp via het zuiden weer bereikbaar. De weg vanuit het noorden is nog wel dicht.

Premier Mark Rutte had contact met de koningin. 'Ik heb haar laten weten dat heel Nederland zeer met ze meeleeft.' De minister-president zei niet meer te weten dan dat de beste artsen voor prins Friso zorgen en dat hij veel vertrouwen heeft in de 'hele goede medische zorg' in het Oostenrijkse ziekenhuis. Ook de Eerste en Tweede Kamer lieten weten intens mee te leven. Burgemeester Muxel sprak de bezorgdheid van de bevolking van Lech uit en wenste de prins beterschap.

Meer over