Update

Voorlopig geen Merentocht, andere klassiekers wel op kalender

De 200 kilometer lange Overijsselse Merentocht door de Kop van Overijssel zal tot en met maandag zeker niet van start gaan. Het ijs in het noorden van het parcours is daarvoor te slecht en vertoont over een lengte van zo'n 40 kilometer nog windwakken. Dit gebied grenst aan het parcours waar het bestuur van de Elfstedentocht ook nog veel problemen heeft.

ANP/Redactie
Ankeveen 2009. © ANP Beeld
Ankeveen 2009. © ANP

Dat heeft voorzitter Roelof Groen van de Merentocht dinsdag gezegd. De tocht voor wedstrijd- en toerrijders wordt beschouwd als de tegenhanger van de Elfstedentocht. De organiserende vereniging heeft 9500 leden, die verzekerd zijn van een startbewijs.

Volgens Groen is het 'zeer de vraag' of de tocht gezien de weerberichten nog verreden wordt. 'Twee dagen dooi is helemaal niet erg, maar dan moet het daarna nog wel weer flink gaan vriezen. Op de Linde tussen Oldemark en Kuinre, waarover de schaatsers heen en terug rijden, ligt over de hele breedte nog een wak.' Groen noemt het heel frustrerend dat er op de rest van de route prachtig ijs ligt. 'Maar we laten ons niet opjagen, veiligheid gaat voor alles.'

Schaatskalender
Andere beroemde natuurijsklassiekers staan wel op de schaatskalender. De Ronde van Skarsterlân, de Veluwemeertocht, de Hollands Venetiëtocht en de Driedaagse van Ankeveen worden de komende dagen verreden, aldus de Stichting Natuurijs Klassiekers.

De Ronde van Skarsterlân in het Friese Goingarijp donderdag is een nieuwe loot aan de boom met natuurijsklassiekers, zegt voorzitter David Pos. 'Er zijn 12 klassiekers, maar afgelopen zomer hebben we samen met de KNSB besloten dat vier verenigingen mogen aansluiten. Omdat we het natuurijs zoveel mogelijk omarmen.'

Ankeveen 2009 © ANP Beeld
Ankeveen 2009 © ANP
Ankeveen 2009 © ANP Beeld
Ankeveen 2009 © ANP
Ankeveen 2009 © ANP Beeld
Ankeveen 2009 © ANP
Meer over