Voorkomen van hongersnood in Sahel kost half miljard euro

Om te voorkomen dat massaal honger uitbreekt in de Sahel in West-Afrika, is dit jaar zeker 552 miljoen euro nodig. De noodhulp moet snel beschikbaar komen om een humanitair drama af te wenden. Dat meldt de VN-Ontwikkelingsorganisatie UNDP vandaag na een bijeenkomst met een reeks andere hulporganisaties en donoren in Rome.

ANP/Redactie
Hongersnood dreigt voor minstens 10 miljoen mensen in de Sahel. © ANP Beeld
Hongersnood dreigt voor minstens 10 miljoen mensen in de Sahel. © ANP

'We hebben een korte periode de tijd om te handelen', zei Jose Graziano da Silvo, directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO. 'De mogelijkheden om miljoenen mensen te redden van ondervoeding in de Sahel nemen hand over hand af', voegde Josette Sheeran, hoofd van het Wereld Voedsel Programma (WFP), toe.

'Als we succesvol willen zijn in de Sahel, dan moeten we vandaag nog aan de behoeftes voldoen om de regio meer weerbaar te maken', zei ook eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp). De Europese Commissie maakt 30 miljoen euro vrij om kinderen en zwangere vrouwen in het gebied te helpen.

In totaal is er tot nog toe 76 miljoen euro opgehaald om de problemen aan te pakken. Er staat noodhulp klaar om 4 miljoen mensen een maand lang te kunnen voeden, aldus Sheeran, die de bijeenkomst in Rome organiseerde. Ook zal lokaal voedsel worden ingekocht om de plaatselijke economie te stimuleren.

De Sahel is een streek in Afrika die een aantal landen omvat, waaronder Burkina Faso, Tsjaad, Mali en Niger. Door het uitblijven van regen is een groot deel van de oogst verwoest in het gebied. Daarnaast zijn de voedselprijzen flink gestegen en kampt het gebied met veel conflicten. Al met al een recept voor een ramp, concluderen de hulporganisaties en donoren.

Die betrokken partijen willen voorkomen dat ze te laat handelen, zoals volgens velen wel gebeurde rond de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Daar werden waarschuwingssignalen door de internationale gemeenschap genegeerd, waardoor volgens onder meer hulporganisatie Oxfam onnodig veel doden vielen. In totaal kwamen daar tussen de 50.000 en 100.000 mensen om door de honger.

Meer over