Voorarrest Breivik verlengd, terrorist blijft in eenzame opsluiting

Het voorarrest van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik is vandaag door de rechter met 8 weken verlengd. Zijn eenzame opsluiting in de gevangenis van Ila, ten westen van Oslo, wordt nog voor 4 weken gehandhaafd.

Redactie
Geir Lippestad, de advocaat van Breivik. Beeld afp
Geir Lippestad, de advocaat van Breivik.Beeld afp

Breivik wilde volgens zijn advocaat zelf het woord voeren op de hoorzitting. 'Hij heeft aangekondigd dat hij informatie wil vrijgeven of iets wil voorlezen aan het hof', aldus advocaat Geir Lippestad voorafgaand aan de zitting. De advocaat zei niet te weten wat zijn cliënt van plan was te zeggen. Of Breivik daadwerkelijk het woord heeft gevoerd is niet bekend.

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Oorlog
Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.

Breivik bekende op 22 juli in het centrum van Oslo een bomaanslag te hebben gepleegd. Hij toog vervolgens naar een jeugdkamp van de sociaaldemocratische partij op het eilandje Utoya, ten noordwesten van Oslo, en schoot er tientallen aanwezigen in koelen bloed dood. In totaal bracht hij 77 mensen om het leven. Breivik lijkt politieke motieven voor de massamoord te hebben.

Meer over