Plus

Voor het eerst in maanden voor lege tribunes voor Holleeder

De rechtbank had drie dagen uitgetrokken, maar joeg de dossiers over de twee moordaanslagen op Willem Holleeders rivaal John Mieremet er vrijdag in krap één dag doorheen.

Paul Vugts
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland vrijdagmiddag tegen Holleeder: 'Ligt het aan u, of aan mij?' Beeld anp
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland vrijdagmiddag tegen Holleeder: 'Ligt het aan u, of aan mij?'Beeld anp

Het is onverstandig sterke conclusies te verbinden aan de tijd die rechters aan een dossier besteden - ook in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp gaat kwaliteit boven kwantiteit. Toch, dat 'oudste rechter' Benedicte Mildner dossiers 'Fazant' en 'Boeddha' over de twee moordaanslagen op Holleeders rivaal John Mieremet in driekwart dag besproken had, viel op.

Deels is het te verklaren doordat in andere zaken al volop aandacht was en zal zijn voor de complexe relatie van Holleeder en Mieremet. Deels kwam het gewoon doordat de stukken over de aanslagen bepaald niet de diksten zijn van de vijf dossiers.

Dat Holleeder en Mieremet elkaar in de relevante periode háátten, is onweersproken, maar Holleeder heeft gelijk als hij stelt dat Mieremet de woede van velen had gewekt.

Op 26 februari 2002 werd hij acht keer beschoten op de Keizersgracht. Twee kogels waren raak, in onderrug en been. Doordat Mieremet half onder een auto viel misten de andere kogels doel en overleefde hij.

Moord op Mieremet
Daarna bleef Mieremet vrezen voor een nieuwe aanslag. Terecht. Hij verhuisde naar Thailand en bouwde in sekstoeristenoord Pattaya aan een vakantieparkje. Veilig was hij niet. Op 2 november 2005 schoot een man die achterop een motor was gearriveerd hem in zijn kantoor een kogel in zijn buik en, toen hij op de grond lag, een genadeschot door zijn achterhoofd.

Het interssantst aan die uiteindelijke liquidatie zijn de dwarsverbanden met de moord op de malafide vastgoedbaron Willem Endstra in mei 2004 in Amsterdam-Zuid. De Rus Namik Abbasov, die Endstra had doodgeschoten en in zijn cel zou overlijden na een hersenbloeding, was juist rond de moord op Mieremet in Thailand.

Dat gold ook voor Ali N., die in hoger beroep terecht staat voor het voorbereiden van de liquidatie van Endstra. Hij maakte meer verdachte reizen en loog volgens een getuige tegen de recherche dat hij daar met een vriendin had afgesproken.

Tickets
Volgens Namik Abbasov 'moest Ali de tickets (naar Thailand) snel hebben'. N. belde vanuit Thailand met Özgür C., zijn neef en medeverdachte van het voorbereiden van de moord op Endstra.

Mannen met dezelfde (niet vaak voorkomende) achternamen als 'Endstra-verdachten' reisden rond de moord op Mieremet Thailand in en weer uit.
Letterlijk kwamen rond de Thaise moord in Nederland andere verdachten in beeld die ook aan de moord op Endstra worden gekoppeld. En Dino Soerel, Holleeders gewezen vriend en compagnon.

Sommige verdachten leefden na de moorden op grote voet. Ali N. kocht volgens een getuige 'voor vijfduizend euro aan kleding'. Het is behoorlijk wat rook, maar daarmee nog geen vuur.

Applausje
Om kwart over drie in de middag concludeerde rechtbankvoorzitter Frank Wieland dat het hele dossier-Miermet al was doorgeworsteld. Holleeder begon jolig te klappen. "Applausje voor de voorzitter!"

Het was zijn tweede vreugde-uiting. De eerste was toen Wieland had vastgesteld dat de publieke tribune voor het eerst sinds het begin in februari leeg was - op wat journaille na. "We hebben het voor elkaar voorzitter! Ligt het aan mij of aan u?!"

Meer over