'Volstrekt normaal, gratis plek in het stadion'

De Amsterdamse politiechef Ad Smit, die buiten functie is gesteld vanwege een onderzoek naar 'verduistering in dienstbetrekking', zegt dat ook toenmalige leden van de hoofdstedelijke korpsleiding privé naar wedstrijden in de Arena en ­concerten in de Ziggo Dome gingen.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat is de voornaamste verdedigingslijn van de commissaris, die woedend is om de beschuldiging dat hij zijn positie heeft misbruikt om vele uitstapjes te maken 'zonder enig functioneel doel'. Hij zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Smit en zijn advocaat Job Knoester hebben in verhoren bij de rijksrecherche namen genoemd van hoog­geplaatste functionarissen die volgens hen min of meer hetzelfde deden als Smit. De strategie is duidelijk: het was in de korpscultuur volstrekt normaal privé mooie plaatsen te accepteren in het stadion en de concertzaal zonder daarvoor te betalen.

"Het bezoeken van wedstrijden was niet ongebruikelijk binnen de top van de politie en het Openbaar Ministerie," zegt raadsman Knoester. "Smit handelde niet anders dan de mensen om hem heen, met medeweten van de politietop. Mocht het strafrechtelijke onderzoek tegen Smit worden doorgezet, dan zal ik al deze functionarissen als getuige oproepen."

Onderzoek
Het onderzoek naar Smit kwam in november via deze krant naar buiten, tot weerzin van Smit, die zich ernstig beschadigd voelt.

Eén van de voormalige leden van de Amsterdamse korpsleiding die Smit heeft genoemd, Liesbeth Huyzer, is ondanks zijn beschuldiging onlangs benoemd in de leiding van de Nationale Politie. Zij wil niet reageren.

Commissaris Hans Schönfeld, voorheen lid van de Amsterdamse korpsleiding en nu adviseur van de landelijke korpstop, die eveneens is genoemd, ontkent op kosten van de politie naar wedstrijden of concerten te zijn geweest. "Ik wist ook niet dat dit gebeurde."

Tegen de door Smit genoemde leidinggevenden worden vooralsnog geen maatregelen genomen, zegt woordvoerder Jean Fransman van de Amsterdamse politie. "Wij weten nog niet met welke conclusies de rijks­recherche komt. Tot die tijd ondernemen wij geen stappen tegen andere politiefunctionarissen."

Lees ook: Wie is politiechef Ad 'Adje Latje' Smit?

Meer over