Update

Volleybalsters stunten tegen Europees kampioen

Na de valse start tegen Polen (1-3) leek het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara te snel een onmogelijke missie voor de Nederlandse volleybalsters.

null Beeld

Bondscoach Gido Vermeulen zag in 24 uur tijd Oranje echter uitgroeien van een ploeg in mineur tot een die ondanks alles toch in zichzelf kan blijven geloven. Europees kampioen Servië ondervond dat woensdag: 3-2.

De Olympische Spelen lonken weer. Om te beginnen moet vrijdag 'even' wereldkampioen Rusland worden verslagen. Met de overlevingsdrang uit het duel met de Servische vrouwen in hart en hoofd is dat niet onmogelijk.

Nederland kwam met 0-2 in sets achter, waaronder een spannende tweede, maar wilde zich niet bij het schijnbaar onvermijdelijke neerleggen. De ploeg vocht zich uit een hopeloze positie terug: 20-25 28-30 28-26 30-28 15-11.

Vermeulen prees die strijdlust. 'We gaven niet op, ook al begonnen we slecht. In de slotfase nam onze energie juist toe, in het bijzonder door de spirit van de bankspeelsters. We hadden ook meer geluk in de vierde set.'

Tegen Polen was het maken van 'dure' punten een te groot probleem, toen tegen Servië de schroom eindelijk was afgeworpen lukte dat ineens wel. Nederland ontsnapte en dankte veel aan het scorend vermogen van met name Lonneke Slöetjes (23 punten), uitblinkster Caroline Wensink en aanvoerster Manon Flier (beiden 19).

Vermeulen hield vast aan zijn strategie en begon met dezelfde basiszeven, dus met Laura Dijkema als spelverdeelster in plaats van de ervarener Kim Staelens. Aanvallend moest Slöetjes al snel te hulp schieten. In de derde set mocht de Twentse powerhitter op de plaats van Maret Grothues, stabieler in de serviceverwerking, blijven staan. Ze losten elkaar wel geregeld af. Het was een stukje van de puzzel.

De komst van routinier Janneke van Tienen als libero, bij 23-24, redde de set, maar bracht nog niet de overtuiging. Bij 9-18 in de vierde set leek Servië niets meer te kunnen gebeuren. Toch gebeurde het, ondanks een serie matchpoints.

Nederland, met inmiddels ook Staelens en Quinta Steenbergen binnen de lijnen, herrees op wonderbaarlijke wijze. Het niveau steeg in een rechte lijn, bijna elke klap was raak.

'Gisteren vochten we ook voor elke bal maar dat betaalde zich niet uit. We hebben nu laten zien dat we meekunnen met de beste teams. We gaan dit even vieren en dan vooruitkijken naar de volgende duels', reageerde Flier.

undefined

null Beeld
Meer over