Vogue wil geen graatmagere meisjes meer in het blad hebben

Meisjes die te dun of te jong zijn, komen vanaf juni dit jaar niet meer in de Vogue te staan. Het tijdschrift gaat alleen nog met gezonde modellen werken, die kunnen bewijzen dat ze minstens 16 jaar oud zijn. Dat heeft de uitgever van het tijdschrift bekend gemaakt.

Redactie
Een mager model op de Madrid Fasion Week, enkele jaren geleden. Beeld ANP
Een mager model op de Madrid Fasion Week, enkele jaren geleden.Beeld ANP

De mensen die meisjes casten voor de fotosessies van het blad, moeten eerst naar hun identiteitsbewijs vragen en zeker stellen dat ze er niet ongezond dun uitzien.

'Vogue gelooft dat een goede gezondheid mooi is', luidt de verklaring die is onderschreven door de 19 hoofdredacteuren die het blad wereldwijd telt (waaronder de beruchte Amerikaanse Anna Wintour).

De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat hele jonge meisjes en modellen met anorexia in de modewereld werken. De regels gaan ook over betere werktijden en rustruimtes achter de coulissen.

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest over de graatmagere meisjes die in tijdschriften worden afgebeeld, en daarmee een ongezond en onrealistisch schoonheidsideaal creëren. In 2006 en 2007 kwamen er twee modellen om wegens anorexia. Verschillende landen, waaronder Italië, Spanje en Israël, hebben maatregelen getroffen of extreem dunne meisjes van de catwalk te weren.

Meer over