Vogelgriepvirus treft ook watervogels in Amsterdam-Noord

De gemeente houdt er ernstig rekening mee dat het vogelgriepvirus H5N8 in Amsterdam is aangekomen.

Het Parool
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier halen karkassen uit de binnenwateren. Beeld Dingena Mol
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier halen karkassen uit de binnenwateren.Beeld Dingena Mol

Inmiddels is het vogelgriepvirus ook vastgesteld in Oostzaan en 't Twiske, meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ook langs de kust van de Gouwzee is half november geconcludeerd dat de duizenden aangetroffen dode vogels het virus bij zich droegen. Het zijn met name futen en kuifeendenm die het loodje leggen.

Ook bij Durgerdam in het Buiten-IJ zijn een aantal dode vogels gevonden. Omdat de dieren nog onderzocht worden in het laboratorium kan vooralsnog niet worden vastgesteld of de vogels stierven vanwege het virus.

Voorzorg
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat, ondanks de ontbrekende testuitslag, de stad rekening houdt met een uitbraak van de vogelgriep in Amsterdam. "Uit voorzorg werken we met een scenario waarbij we ervan uitgaan dat de griep in de stad is aangekomen."

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat H5N8 besmettelijk is voor mensen. Toch vraagt de gemeente Amsterdammers met klem dode vogels niet aan te raken en de vindplaats te melden. Het is met name voor de kinderboerderijen in Amsterdam een spijtige zaak. Zo meldt kinderboerderij De Pijp dat door maatregelen in verband met de vogelgriep de boerderij voorlopig is gesloten voor publiek. In Artis zijn de vogelverblijven extra afgeschermd.

Meer over