Vogelbescherming in verzet tegen grotere luchthaven Lelystad

Vogelbescherming Nederland verzet zich tegen de uitbreiding van de luchthaven in Lelystad. De organisatie is bij de Raad van State tegen het bestemmingplan van de gemeente in beroep gegaan.

De luchthaven moet uitgebreid worden met 45.000 vluchten per jaar. Beeld anp
De luchthaven moet uitgebreid worden met 45.000 vluchten per jaar.Beeld anp

Volgens de Vogelbescherming heeft de gemeente te weinig oog voor de grote risico's van deze uitbreiding voor de natuur en de vliegveiligheid. Vorig jaar nam het kabinet het besluit de luchthaven uit te breiden naar een vliegveld met 45.000 vluchten per jaar met grote passagiersvliegtuigen. Dit besluit nam het kabinet volgens de Vogelbescherming zonder deugdelijk onderzoek naar de gevolgen van de uitbreiding voor de omliggende natuurgebieden en de risico's voor de vliegveiligheid.

Vliegveld Lelystad ligt vlakbij zeer vogelrijke natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen, het Markermeer, de Lepelaarplassen en de randmeren. In de natuurgebieden rondom luchthaven Lelystad zitten zeer veel grote vogels zoals ganzen, zwanen en reigers. Juist grote vogels vormen een risico voor landende en opstijgende vliegtuigen, aldus de Vogelbescherming.

Meer over