Voetballers stranden na verlenging

SHANGHAI - Na drie matige groepswedstrijden verliet het Nederlands elftal zaterdag alsnog met opgeheven hoofd het olympisch voetbaltoernooi. Oranje gaf tijdens de kwartfinale in Shanghai vooral na rust meer dan goed partij aan Argentinië. De regerend olympisch kampioen maakte in de verlenging uiteindelijk toch het verschil: 1-2.

Aan het slot van de reguliere speeltijd miste Royston Drenthe een enorme kans om het verblijf van de Nederlanders voetballers in China te verlengen. Bij een gelijke stand van 1-1 schoot de middenvelder in kansrijke positie over. Vooraf had bijna niemand voor mogelijk gehouden dat Oranje tegen de sterke Argentijnen zo dichtbij een stunt zou komen.

Het Nederlands elftal leek vooraf nagenoeg kansloos voor een plaats bij de laatste vier. Olympisch kampioen Argentinië begon het duel niet alleen met sterren als Lionel Messi (Barcelona), Javier Mascherano (Liverpool), Juan Riquelme (Boca Juniors), Fernando Gago en Sergio Aguero (Atletico Madrid).

Oranje had in de groepsfase tegen Nigeria (0-0), Verenigde Staten (2-2) en Japan (1-0) ook zwaar teleurgesteld. Bondscoach Foppe de Haan kon tegen de Argentijnen ook nog eens niet beschikken over twee van zijn drie dispensatiespelers. Roy Makaay ontbrak wegen een voetbreuk en Kew Jaliens was geschorst. De Haan passeerde ook zijn derde routinier Gerald Sibon, de spits die Oranje met doelpunten tegen de Verenigde Staten en Japan door de groepsfase loodste.

De bondscoach van Oranje verkoos voor een versterkt middenveld, waarop aanvankelijk geen plaats was voor Hedwiges Maduro. De speler van Valencia maakte de hele week al een vermoeide indruk en moest wijken voor Evander Sno, die terugkeerde na een schorsing. Middenvelder Otman Bakkal verving spits Sibon.

Tot groot genoegen van de op de tribune fanatiek meelevende Diego Maradona dreigde Argentinië het Nederlands elftal in de beginfase te overlopen. Vooral Lionel Messi wist wel raad met het gestuntel in de defensie van de tegenstander. De aanvaller van Barcelona opende in de veertiende minuut de score: 1-0. Het was een klein wonder dan doelman Kenneth Vermeer niet al eerder was gepasseerd.

Met de halve finale tegen aartsrivaal Brazilië in het vooruitzicht schakelden de Argentijnen in het warme Shanghai (28 graden) na de snelle openingstreffer over op een lager tempo. Ze beperkten zich tot het rustig rondspelen van de bal en gaven de tegenstanders zo de kans om zich te herstellen.

Oranje profiteerde eigenlijk bij toeval van de andere speelwijze van Argentinië. Otman Bakkal kreeg de bal voor de voeten toen Sno zijn schot geblokt zag door Dani Parejo. De speler van PSV aarzelde niet en schoot beheerst raak: 1-1.

Argentinië begon het tweede bedrijf als de eerste helft en verhoogde de druk op de Nederlandse defensie. Sergio Aguero kreeg twee uitstekende mogelijkheden om zijn ploeg weer op voorsprong te brengen. De spits schoot en kopte echter naast. Pas na de twee missers bleek Oranje in staat het evenwicht in de wedstrijd te herstellen.

Met invaller Maduro voor Sno kreeg Oranje steeds meer grip op de tegenstander. Messi glipte plotseling niet meer gemakkelijk langs Calvin Jong-A-Pin en Erik Pieters won steeds meer duels van Aguero. Argentinië moest zelfs toestaan dat Roysthon Drenthe in de 86e minuut een uitgelezen kans kreeg om het duel te beslissen. De middenvelder schoot echter in vrijstaande positie over. Ook Babel was in de slotminuten van de reguliere speeltijd dichtbij een stunt. Hij schoot net naast.

Het was aan het slot van de eerste helft van de verlenging dan toch Messi die de beslissing inleidde. Hij zette met een mooie voetbeweging Angel di Maria voor doelman Vermeer. De middenvelder schoot zijn ploeg beheerst naar de laatste vier van het olympisch voetbaltoernooi, waarin Brazilië de volgende tegenstander is. (ANP)

Meer over