Plus

Voetballer kopen? Op de transfermarkt is de totale gekte losgebarsten

Met de overgang van Ajaxspits Arek Milik naar Napoli is op de transfermarkt de totale gekte losgebarsten. De oorsprong van de geldsmijterij ligt mede in Engeland. En elke transfer leidt weer tot een volgende.

Nik Kok
'Dertig miljoen euro voor een speler die eigenlijk acht waard is. Ja, dan kun je spreken van een gekte.' Beeld anp
'Dertig miljoen euro voor een speler die eigenlijk acht waard is. Ja, dan kun je spreken van een gekte.'Beeld anp

We spreken voetbalmakelaar Rob Jansen in de voor zijn beroepsgroep drukste tijd van het jaar. Niet gek dus dat hij op het punt staat een vliegtuig in te stappen.

Jansen bracht in het verleden grote spelers als Dennis Bergkamp en Dirk Kuijt naar grote competities. Maar wat er nu allemaal gebeurt, dat heeft hij niet eerder meegemaakt. "Het rijst de pan uit allemaal."

Honderd miljoen
"We hebben de transfer van Higuaín gehad naar Juventus van negentig miljoen euro. Ik schat in dat we deze zomer nog wel een keer over de honderd miljoen gaan."

Hij ziet de extreem gestegen tv-gelden (tien miljard euro tussen nu en 2019) in Engeland als de grote katalysator. Van de ene transfer komt weer een andere. Het sijpelt door tot de kleinere clubs.

Jansen wijst op de enorme mogelijkheden van de Engelse clubs. "Onder in de Premier League krijgen ze nog meer tv-gelden dan wij in Nederland allemaal bij elkaar. Dan krijg je dit."

"Het wordt daarom de gekste zomer ooit. En als je eenmaal honderd miljoen euro betaalt voor een speler, is dertig al snel niet zo veel meer. Terwijl het dat natuurlijk wel is! Dertig miljoen euro voor een speler die eigenlijk acht waard is. Ja, dan kun je spreken van een gekte. Maar is het erg? Ik denk het niet."

Elkaar helpen
Technisch directeur Max Huiberts van AZ dacht een paar weken geleden de grootste eredivisiedeal van het jaar te hebben gesloten door ­Vincent Janssen voor meer dan twintig miljoen ­euro aan het steenrijke Tottenham Hotspur te verkopen.

Hij wordt deze week onverwacht overtroffen door Ajaxcollega Marc Overmars, die zíjn spits Arek Milik voor ongeveer dertig miljoen verkoopt aan Napoli.

"Uiteindelijk profiteren de Nederlandse clubs er dus ook van," zegt Huiberts. In tegenstelling tot veel kenners schatte hij in dat Janssen veel meer waard was dan achttien miljoen. "Ik vind: we kunnen de financiële slag nooit meer winnen van die landen. Maar we moeten er dan wel voor zorgen dat onze spelers voor de juiste bedragen naar het buitenland vertrekken."

"We helpen elkaar bovendien. Misschien heeft Overmars de voorzitter van Napoli wel gewezen op de Janssen-transfer. Zo van: de nummer vier van Nederland heeft hun topscorer voor meer dan twintig miljoen verkocht. Wij zijn de nummer twee, dus dan moet je nóg meer betalen voor onze topscorer."

Gekte
Meegaan in de gekte dus. Het maakt voor clubs met zo veel geld ook niet veel meer uit, denkt Huiberts. "Als een speler van een miljoen of twintig niet rendeert, halen ze na een half jaar weer een andere speler van twintig miljoen. Dan kun je die twintig miljoen dus ook wel vragen."

PSV-directeur Toon Gerbrands herinnert zich de maatschappelijke onrust nog goed, toen ­Johan Cruijff in de jaren zeventig voor drie miljoen gulden naar Barcelona vertrok. "Zo veel geld voor een voetballer. Dat kon niet.

Het is dus van alle tijden. Voor het voetbal is het niet erg. Het is een open economie. Vraag en aanbod. "De vraag of iemand een bedrag van dertig of veertig miljoen waard is, hoef je helemaal niet te stellen. Het is wat de gek ervoor geeft. Dát is de speler waard. In de Amerikaanse sport lachen ze om de salarissen die we in het voetbal betalen. Die liggen daar weer veel hoger."

'Het rijst de pan uit allemaal.' Beeld anp
'Het rijst de pan uit allemaal.'Beeld anp

Op de rem
Huiberts plaats wel een kanttekening: "Hoeveel geld in kas ook, goede buitenlandse spelers ­komen nog steeds niet altijd naar Nederland. Je kunt wel dertig miljoen te besteden hebben, maar aan wie zou je dat moeten uitgeven?"

AZ vond in Fred Friday een betaalbare vervanger voor Janssen, maar qua salaris was het logischer geweest als Friday in de Tweede Bundes­liga was gaan spelen. Of in China. "Daar kon hij veel meer verdienen. Zo ver lopen we inmiddels wel achter. Je moet net spelers hebben die de eredivisie als een interessante stap zien."

Gerbrands wijst erop dat Nederlandse clubs ook best weleens op de rem trappen. "Kijk, nee is ook een keer een antwoord hè. Bij PSV hebben we Memphis en Wijnaldum een jaar langer hier gehouden ondanks aanbiedingen. Dat pakte goed uit. Je hoeft niet altijd mee te gaan in de gekte."

Die gekte is overigens nog lang niet voorbij. De transfermarkt sluit pas op 31 augustus. Jansen: "We zijn eigenlijk pas net begonnen deze zomer."

Meer over