VN veroordelen geweld regime Syrië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vandaag het geweld door de regering van Syrië veroordeeld. De VN vragen ook om het aftreden van president Bashar al-Assad.

ANP/Redactie
Voorstanders van president Bashar al-Assad © ANP Beeld
Voorstanders van president Bashar al-Assad © ANP

Een grote meerderheid van de landen stemde voor. Onder meer Rusland, China en Noord-Korea en Venezuela waren tegen. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend. Sancties zijn niet mogelijk. De resolutie was ingebracht door Saudi-Arabië.

De resolutie werd voorgelegd aan de Algemene vergadering omdat initiatieven om het geweld te laten veroordelen door de Veiligheidsraad zijn gestuit op veto's van China en Rusland. Die landen zijn tegen inmenging in Syrië. Resoluties van de Veiligheidsraad zijn wel bindend.

De resolutie is dezelfde als de tekst die begin februari werd afgewezen in de Veiligheidsraad. De tekst veroordeelt de 'wijdverspreid en systematische schendingen van de mensenrechten' door het Syrische regime.

Syrië had vooraf aangekondigd zich niets aan te trekken van de resolutie. VN-ambassadeur Bashar Jaafari van Syrië liet weten dat de oproep 'alleen maar leidt tot verergering van de crisis en meer spanningen in de regio'.

Meer over