Update

VN-topman spreekt van honderden doden Haïti

NEW YORK - De zware aardbeving op Haïti heeft mogelijk aan honderden mensen het leven gekost. Dat meldde secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties woensdag tijdens een persconferentie in New York. Onder meer CNN en BBC World zonden de verklaring van de VN-topman rechtstreeks uit.

Lokale artsen en vertegenwoordigers van hulporganisaties in Haïti spraken eerder van duizenden doden. Een groot aantal gebouwen, waaronder het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, is dinsdagmiddag kort voor vijf uur ingestort.

Volgens Ban waren er honderd tot honderdvijftig mensen aanwezig in het VN-pand, toen de aardbeving zich voordeed. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zei woensdagmiddag dat hij ervan uitgaat dat geen van hen de ramp heeft overleefd. De hoogste VN-functionaris bevestigde de melding van Kouchner niet.

Ban Ki-moon wil zo snel mogelijk naar Haïti gaan. De Zuid-Koreaan maakte bekend dat de VN 10 miljoen dollar (circa 6,8 miljoen euro) uit het eigen noodfonds beschikbaar stelt voor hulp aan de Caribische republiek. Hij riep de internationale gemeenschap op om het land ''in deze moeilijke tijden'' te helpen. (ANP)

De kaart van Haïti met de locatie van de aardbeving. ANP Beeld
De kaart van Haïti met de locatie van de aardbeving. ANP
Meer over