VN-toespraak Abbas oogst applaus en kritiek

De situatie in Palestina en het nieuwe, bloedige conflict in de Gazastrook deze zomer verklaren de opkomst van het extremisme. Dat is, in essentie, wat de Palestijnse president Mahmoud Abbas gisteren zei op het spreekgestoelte van de Verenigde Naties.

Redactie
De Palestijnse president Mahmoud Abbas bedankt zijn toehoorders na zijn speech. Beeld ap
De Palestijnse president Mahmoud Abbas bedankt zijn toehoorders na zijn speech.Beeld ap

'We ontmoeten elkaar hier weer vol verdriet, spijt en bitterheid. Met dezelfde, oude vragen. Na weer een nieuwe oorlog - de derde in vijf jaar - van de bezettende en racistische staat Israël tegen de Gazastrook, dat kleine en dierbare deel van ons land', zei Abbas na een lange toespraak over de situatie in Palestina.

'Het verschil vandaag is dat de omvang van deze genocidaire misdaad groter is, en dat de lijst martelaren, vooral kinderen, langer is', zei hij verder.

Kritiek op de Verenigde Staten
Abbas bekritiseerde in bedekte termen ook het standpunt van de Verenigde Staten. 'Het is onbegrijpelijk dat sommigen niet in staat zijn deze situatie in reëele termen te karakteriseren, en vinden dat het volstaat om hun steun uit te spreken voor het recht op zelfverdediging van Israël, zonder zich te bekommeren om het lot van de duizenden Palestijnse slachtoffers.'

'Onder zulke omstandigheden hoeft niemand zich meer af te vragen waarom het extremisme toeneemt en waarom de cultuur van vrede in snel tempo verliezende is', zei Abbas.

Abbas, die bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op veel applaus kon rekenen, kreeg ook harde kritiek. De Amerikaanse regering noemde zijn toespraak 'beledigend'. 'In de toespraak van president Abbas zaten beledigende en teleurstellende karakteriseringen die we zeer verwerpen', zei de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Jennifer Psaki. In een kort persbericht klaagde ze verder over de 'provocerende verklaring' van de Palestijnse leider die het vredesproces niet ten goede zullen komen.

Vredesakkoord
Abbas herhaalde zijn wil om tot een vredesakkoord met Israël te komen. Hij plaatste wel een kanttekening. 'Onderhandelingen zijn noch geloofwaardig, noch serieus als het resultaat ervan vooraf vastligt door kolonisatieactiviteiten.'

De bitterheid van Abbas en het antwoord van de Israëlische autoriteiten daarop zijn kenmerkend voor de impasse waarin het vredesproces zich bevindt. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei in de Jerusalem Post dat Abbas' toespraak 'aantoont dat Abbas geen partner wil of kan zijn in een diplomatiek akkoord'.

Meer over