VN: recordaantal burgerdoden in Afghanistan

Het geweld in Afghanistan heeft in 2011 aan 3021 burgers het leven gekost. Dat aantal is sinds de invasie van het land in 2001 niet zo hoog geweest. Dat heeft de VN-missie voor bijstand aan Afghanistan (Unama) vandaag in haar jaarverslag gemeld.

ANP
Familie en een politieman dragen het lichaam van een slachtoffer van de Taliban. Beeld afp
Familie en een politieman dragen het lichaam van een slachtoffer van de Taliban.Beeld afp

De meeste burgers kwamen om het leven door zelfmoordaanslagen van de opstandige Taliban. In 2010 kwamen 2790 Afghaanse burgers om het leven. 2011 was het vijfde achtereenvolgende jaar waarin het aantal gedode burgers steeg. In totaal hebben sinds 2007 11.864 burgers in Afghanistan door aanslagen of andere gewapende acties het leven verloren.

De teneur in het verslag wijkt af van wat de door de NAVO geleide internationale troepenmacht in Afghanistan over 2011 meldde. Die sprak van een 'opmerkelijk succesrijk' jaar in de strijd tegen de Taliban. De VN hebben eerder al afstand genomen van schattingen van de troepenmacht. Zo meldde de volkerenorganisatie in september dat in de eerste acht maanden van vorig jaar het aantal aanslagen met 39 procent was gestegen. De NAVO hield het op een vermindering met 2 procent.

Meer over