Update

VN droppen hulpgoederen boven Syrië

De Verenigde Naties hebben woensdag voor de eerste keer vanuit de lucht hulpgoederen geleverd aan Syrië. Er werden hulppakketten gedropt voor de bevolking van Deir al-Zor, een stad in het oosten van Syrië die belegerd wordt door terreurgroep Islamitische Staat.

Archieffoto Beeld ap
ArchieffotoBeeld ap

'Het wereldvoedselprogramma heeft 21 ton aan goederen gedropt', verklaarde Stephen O'Brien van het VN-hulpprogramma. Hoewel de VN aanvankelijk bekendmaakte dat de hulpgoederen op de gewenste plek terecht zijn gekomen, erkende woordvoerder Stephane Dujarric later dat nog onduidelijkheid bestaat over waar de spullen zijn beland. 'Ze proberen lokale partners te bereiken zodat we zeker weten dat de hulp is ontvangen', stelde hij.

'Technische moeilijkheden'
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) sprak in een verklaring over 'technische moeilijkheden' tijdens de operatie. 'We hebben een nabespreking met onze bemanning en lokale partners in Deir al-Zor, zodat we met de noodzakelijke aanpassingen kunnen komen, aldus Dujarric.

Het WFP kondigde aan op een later punt een nieuwe poging te doen om hulpgoederen af te werpen bij de stad. 'Goederen afwerpen van grote hoogte is zeer uitdagend. Er is meer dan één poging nodig om het met volledige accuraatheid te kunnen doen', meldde de VN-organisatie.

In Deir ez-Zor wonen ongeveer 200.000 mensen. De stad, op ongeveer 450 kilometer van Damascus, wordt regelmatig aangevallen door jihadisten.

Het is de eerste keer dat de VN een beroep doen op leveringen van humanitaire goederen vanuit de lucht, in plaats van over de weg.

undefined

Meer over