VN-delegatie in Haïti bekijkt mogelijkheden tot inkrimpen missie

Een delegatie van de VN-Veiligheidsraad is deze week in Haïti om de situatie in het land in ogenschouw te nemen in verband met een eventueel besluit om de VN-vredesmacht in het land in te krimpen. Ook bekijkt de delegatie, onder leiding van de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice, hoe de wederopbouw na de aardbeving die Haïti in 2010 trof vordert.

Redactie / AP
Susan Rice. Beeld reuters
Susan Rice.Beeld reuters

De vredesmacht werd in 2004 in Haïti gestationeerd nadat president Jean-Bertrand Aristide was afgezet, met als taak de stabiliteit in het land te herstellen. De huidige president Michel Martelly hoopt de elfduizend man sterke vredesmacht overbodig te maken door het in 1995 ontbonden Haïtiaanse leger in ere te herstellen.

Als hij dat voornemen uitvoert zou het mandaat van de vredesmacht gewijzigd moeten worden, aangezien dat niet voorziet in samenwerking met een Haïtiaans leger. De VN proberen de politie in het land te versterken en de Verenigde Staten, Canada en andere landen vinden dat de regering haar beperkte middelen beter daarvoor kan aanwenden, in plaats van voor een nieuw leger.

Haïti telt slechts achtduizend politieagenten, op een bevolking van tien miljoen mensen.

Spanningen

De VN-delegatie zal ook een kliniek voor cholerapatiënten bezoeken. In Haïti heerst een cholera-epidemie waarvan de bron waarschijnlijk bij VN-soldaten uit Nepal ligt. Dit heeft voor spanningen tussen de Haïtiaanse bevolking en de vredessoldaten gezorgd. Haïti heeft het hoogste percentage choleragevallen in de wereld.

Meer dan zevenduizend mensen zijn overleden aan de ziekte, die tot voor kort vrijwel niet voorkwam in het land. Ook beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van blauwhelmen hebben voor spanningen gezorgd.

Meer over