Update

VN-chef: Syrië pleegt misdaden tegen mensheid

Het Syrische regime pleegt vrijwel zeker misdaden tegen de menselijkheid bij het onderdrukken van de protesten. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vandaag. 'We zien dat wijken lukraak worden beschoten, dat ziekenhuizen worden gebruikt als martelcentra, dat kinderen van 10 jaar oud worden gedood en misbruikt', verklaarde Ban.

ANP
VN-chef Ban ki-Moon. Beeld reuters
VN-chef Ban ki-Moon.Beeld reuters

Bijna een jaar geleden gingen de eerste Syriërs de straat op. Ze eisten hervormingen en het vertrek van het regime. Dat zette het leger in. Door hard ingrijpen tegen de demonstranten zijn duizenden doden gevallen.

De Chinese viceminister Zhai Jun van Buitenlandse Zaken zei vandaag tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat Peking al het geweld tegen onschuldige burgers in Syrië veroordeelt. Zhai riep de regering van Assad en alle politieke groepen in Syrië op een eind te maken aan het geweld. Ook benadrukte de viceminister dat China tegen een gewapend ingrijpen en tegen het omverwerpen van het regime van Assad is.

Zhai reist morgen naar Syrië om daar met de regering en andere betrokkenen te overleggen over de bloedige crisis in het Arabische land.

Overgelopen
Het Syrische regeringsleger heeft vandaag de plaats Kfar Nubouzeh in de centrale provincie Hama onder vuur genomen. Daardoor zijn zeker 14 doden gevallen, onder wie tien militairen die de kant van de oppositie hadden gekozen. Dat meldde een belangrijke oppositiegroep, het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Hama is een broeinest van verzet tegen het Syrische regime. Troepen van president Bashar al-Assad hebben dinsdag de aanval geopend op de stad en de omgeving.

Mensenrechtenactivist

Ook hebben Syrische veiligheidsfunctionarissen vandaag de prominente mensenrechtenactivist Mazen Darwich aangehouden. Darwich heeft mensenrechtenschendingen gedocumenteerd, die het regime van president Bashar al-Assad zou hebben begaan.

Leden van de oppositie zeiden dat veiligheidsfunctionarissen een inval hebben gedaan in het kantoor van Darwish in het centrum van de hoofdstad Damascus. Vorig jaar is de activist ook al een keer aangehouden. Hij had toen meegedaan aan een betoging waarin de vrijlating van politieke gevangenen werd geëist.

Yara Badr, een andere activist, en de blogger Razan Ghazzawi zijn samen met Darwish opgepakt. De vrouw van Ghazzawi is volgens leden van de oppositie al eerder aangehouden.

Meer over