Vliegtuigbom gevonden bij Schiphol

HAARLEMMERMEER - Tijdens graafwerkzaamheden bij Vijfhuizen (Noord-Holland) is maandagmiddag een niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens het Regionaal Crisis Centrum gaat om een Engelse 500-ponder. De politie ontruimt het gebied in een straal van 450 meter, zo is maandagavond bekendgemaakt.

De bom ligt in de buurt van de Polderbaan van Schiphol. De Inspectie voor de Luchtvaart onderzoekt wat voor gevolgen dit mogelijk heeft voor het vliegverkeer.

Bewoners van zes woningen in de directe omgeving van de bom moeten hun huis verlaten. Bovendien is de kermis op het nabij gelegen Floriadeterrein ontruimd. De exploitanten en hun families zijn elders ondergebracht.

De bom kan vanwege de veiligheid op zijn vroegst donderdagmorgen onschadelijk worden gemaakt. De experts moeten daar 54 uur mee wachten vanaf het moment dat de bom werd aangeraakt bij de graafwerkzaamheden.

De Drie Merenweg en de Vijfhuizerweg blijven deels afgesloten tot de bom onschadelijk is gemaakt. De politie bewaakt het gebied.
Twee jaar geleden werd in hetzelfde gebied een zelfde soort bom gevonden en ontmanteld. (ANP)

Meer over