Update

Vliegtuig met Noors prinselijk paar ontruimd na brand

Een vliegtuig met daarin het Noorse prinselijk paar Haakon en Mette-Marit is vanmorgen ontruimd wegens een probleem met de motor. Het incident gebeurde op de luchthaven van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat bevestigde de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS.

ANP/Redactie
Het Noorse prinselijk paar Haakon en Mette-Marit. Beeld epa
Het Noorse prinselijk paar Haakon en Mette-Marit.Beeld epa

Van Mette-Marit is bekend dat ze vliegangst heeft. Ze was met Haakon in Kopenhagen voor de 40e verjaardag van prinses Mary van Denemarken.

Een passagiere vertelde dat de situatie in het vliegtuig beangstigend was. 'De motoren draaiden op volle kracht toen een luide knal klonk. Eerst werd gedacht aan een klapband, maar de cabine vulde zich met stinkende rook.'

Van een echte brand in de motor was volgens een SAS-woordvoerder geen sprake. 'Waardoor de rook wel is ontstaan, onderzoeken we nog.' De 133 passagiers en de bemanning moesten het vliegtuig via de noodglijbanen verlaten en mochten alleen hun jas meenemen.

Het vliegtuig is een McDonnell Douglas MD-81, met de motoren aan de achterkant van de staart. Het type is al wat ouder, maar staat bekend als betrouwbaar.

De Noorse kroonprinses Mette-Marit bekende vandaag via Twitter nog niet over haar vliegangst heen te zijn. 'Mijn dag begon spannender dan verwacht, pfoe. Een warm dankwoord aan de SAS-crew die goed voor zijn passagiers zorgde.'

Nog voor het middaguur mochten de passagiers van het ontruimde vliegtuig hun bagage halen. Ze zijn inmiddels met een ander toestel onderweg naar Oslo. Het is niet bekendgemaakt of het Noorse kroonprinselijk paar ook aan boord is.

Meer over