'Virus gevonden op computer Angela Merkel'

Een computer in het kantoor van bondskanselier Angela Merkel in de Bondsdag is besmet geweest met een virus dat tijdens een cyberaanval is geïnstalleerd. De computer was een van de eersten waarop het virus werd gevonden, aldus de Duitse krant Bild am Sonntag. Het hele computersysteem in het Duitse parlement is getroffen door de cyberaanval.

Angela Merkel. Beeld epa
Angela Merkel.Beeld epa

Een woordvoerder van Merkels partij CDU wilde niets kwijt over het virus en of er bestanden van Merkel's computer zijn buitgemaakt. De hackers hebben volgens de krant e-mails verzonden vanaf het e-mailaccount van de bondskanselier. In die e-mails stond een snelkoppeling met de naam 'telefonisch overleg', dat in werkelijkheid ervoor zorgde dat het virus werd geïnstalleerd op de computer van de ontvanger. Parlementariërs zijn gewaarschuwd niet op de link te klikken.

Vijftien computers
Op vijftien computers is het virus, een Trojaans paard, gevonden. Bij vijf van die computers is er bewijs gevonden dat gegevens zijn buitgemaakt door de hackers, meldde Bild am Sonntag. Een computerexpert van de Bondsdag zei donderdag dat het virus nog actief is. Mogelijk moeten alle computers van het Bondsdag-computernetwerk worden vervangen.

De chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Georg Maassen zei donderdag dat hij zich zorgen maakt 'dat het gaat om een cyberaanval van een buitenlandse inlichtingendienst'.

Tijdschrift Der Spiegel stelt dat experts aanwijzingen hebben dat de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR achter de aanval zit.

Meer over