Virtual Reality Cinema haalt echte realiteit stuk dichterbij

In ruim een half uur beleefde de kijker tijdens de eerste voorstelling in de gloednieuwe Virtual Reality (VR) Cinema door middel van een 3D-bril en een koptelefoon tien schijnwerkelijkheden. Het is even wennen, maar langzaamaan verdwijn je in de virtuele wereld.

Jasper Bol
De gloednieuwe Virtual Reality Cinema opende woensdag haar deuren Beeld &samhoud
De gloednieuwe Virtual Reality Cinema opende woensdag haar deurenBeeld &samhoud

Een ouderwetse piccolo, oude filmmuziek en een projectie van een zwart-witfilm op de muur. Niet echt wat je verwacht bij de opening van de eerste permanente virtual reality (VR) bioscoop ter wereld, de Virtual Reality Cinema. Toch is dat waar de picollo de gasten vandaag voor verwelkomt op de Oosterdokskade in Amsterdam.

Het is wel even wennen. Het beeld is niet zo scherp als een full-hd televisie en het glas is eerst nog even beslagen. Als de mist is weggetrokken en je ogen gewend zijn geraakt aan het beeld, verdwijn je langzaam in de virtuele wereld die in verschillende filmfragmenten worden voorgeschoteld.

De kijker krijgt ongeveer tien fragmenten van een aantal minuten te zien. Alle genres passeren de revue. Van animatiefilm tot documentaire. Vermoedelijk willen de initiatiefnemers zo de verschillende mogelijkheden van het systeem demonstreren. Dat is gelukt. Maar een duidelijke verhaallijn waar je als kijker in meegesleept wordt, ontbreekt nog bij deze première.

Calais
Het meest indrukwekkende is misschien wel het fragment waarin je je als kijker in de jungle van Calais waant. Vluchtelingen leiden de toeschouwers rond door het vluchtelingenkamp. Van de tent waar ze in slapen tot het provisorische restaurant waar ze eten. Maar ook het spoor dat vluchtelingen 's nachts oversteken om de tunnel te bereiken. Het toont aan hoe VR ook de echte realiteit een stuk dichterbij kan halen.

De Virtual Reality Cinema brengt ook de amusementswaarde van VR goed naar voren. Bijvoorbeeld in een fragment van een matig geacteerde actiefilm. De acteurs zullen er waarschijnlijk nooit een Oscar mee winnen, maar het is genoeg om te demonstreren dat het net even iets spannender is als je het idee krijgt dat je er zelf bij bent.

The Virtual Reality Cinema

Oosterdokskade 5
Open van woensdag tot zondag
Tickets zijn online verkrijgbaar
www.thevrcinema.com

Als je even de VR-bril afzet, zie je een zaal vol opperst geconcentreerde gezichten, mensen die wild met hun hoofd en stoel draaien, hier en daar een giecheltje en een enthousiaste 'wow'.

Na ruim een half uur is de voorstelling voorbij. Volgens Samhoud is dat ook wel het maximum wat een 'beginnende' VR kijker kan verduren. "Er komt zoveel op je af in die nieuwe wereld. Je hoofd raakt verzadigd."

Of de Virtual Reality Cinema de traditionele bioscoopervaring kan vervangen is nog maar de vraag. Maar dat is ook nog niet de ambitie die Samhoud voor ogen heeft. "Ik denk dat dit een extra manier van bioscoopfilm kijken is. Ik denk niet per se dat de oude manier verdwijnt, want dat heeft ook zijn charme."

In Your Face

&samhoud heeft speciaal voor de nieuwe bioscoop een eigen film ontwikkeld; In Your Face. Het script van de film, die 10 maart in première gaat, is geschreven door Ronald Giphart en de hoofdrollen worden gespeeld door acteurskoppel Hadewych Minis en Tibor Lukacs.

Meer over