Viooltalent Noa Wildschut krijgt 300 jaar oude viool

Het 12-jarige viooltalent Noa Wildschut mag gaan spelen met een eeuwenoud instrument. Het gaat om een viool gebouwd in Milaan in 1714 door Giovanni Battista Grancino. De viool is beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

Violiste Noa Wildschut tijdens een optreden in het Concertgebouw na het winnen van de Young Talent Award op 14 januari 2013. Beeld anp
Violiste Noa Wildschut tijdens een optreden in het Concertgebouw na het winnen van de Young Talent Award op 14 januari 2013.Beeld anp

Noa Wildschut begon op haar 4de met vioollessen. Sinds 2008 maakt zij deel uit van de Sweelinck Academie, de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Ze speelde met samen met beroemde musici als Janine Jansen en de broers Arthur en Lucas Jussen.

Het NMF ziet de bijna 300 jaar oude Grancino-viool als ideaal instrument voor Wildschut om 'haar grote talent tot volle ontplooiing te laten komen'.

Het fonds voorziet professionele musici van een kwalitatief hoogstaand muziekinstrumenten. In een kwart eeuw zijn al ruim 1750 musici geholpen aan een muziekinstrument, onder wie Janine Jansen, Liza Ferschtman, Pieter Wispelwey, Jaap ter Linden, Lavinia Meijer, Ernst Reijseger en Rick Stotijn.

Meer over